x

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, 2. kolo

Zamalo novi veliki povratak BiH, Grci ipak izdržali "pakao" Mejdana!

Prepuni Mejdan je večeras bio poprište meča 2. kola kvalifikacija za EP između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke. Na kraju su Grci bili uspješniji i slavili rezultatom 65:70.

Naša selekcija je nakon pobjede nad Latvijom u Rigi, s velikom željom za pobjedom ušla u večerašnji meč i igrala izuzetnim intenzitetom na otvaranju utakmice - nošena gromoglasnom podrškom sa tribina.

Bilo je u prvom dionici dosta grešaka na obje strane, ali je naša selekcija uglavnom bila u vodstvu. Sjajno je razigravao naš playmaker Adamović, puni energije su bili Halilović i Sulejmanović, pa smo u par navrata imali i +4.

Ipak, u finišu prve dionice BiH pravi nekoliko grešaka, a Grci u posljednjim momentima, sa par sekundi na satu, stižu do prvog vodstva na utakmicie - 16:17.

Uspjeli smo na početku druge dionice vratiti prednost, ali su i Grci igrali sve bolje.

Nekoliko puta je došlo do smjene u vodstvu, a onda u drugoj polovini Grci dodaju gas. Sa druge strane, naši košarkaši počinju igrati nešto sporije i ne koristiti činjenicu da su Grci rano ušli u bonus.

Lazić pri rezultatu 29:33 za Grčku napravio faul na šutu za tri, pa su Grci jako brzo stigli do +7 (29:36), da bi jako brzo došli i do novih poena i +9.

Ipak, u finišu prvog poluvremena je naša selekcija nekako uspjela postići poene (Milošević je pogodio pola sekunde prije kraja napada), pa se na odmor otišlo sa zaostatkom od šest poena - 34:40.

Nakon par minuta igre u trećoj dionici Grci su trojkom Agravanisa stigli do +10 (35:45), ali je BiH napravila mini seriju i dosta brzo se vratila u igru.

Borbeno su bh. košarkaši igrali u odbrani, ali su Grci imali i dosta sreće, pa su čuvali svoju zalihu i pet minuta do kraja treće dionice ponovo došli do +10.

Evidentno je bilo da u trećoj dionici skoro sve ide od ruke Grcima koji su vrlo brzo povisili na 12 poena prednosti - bilo je to nakon serije gostiju od 8:0.

Počeli su košarkaši BiH u tim trenucima konačno više šutirati za tri poena, ali ih šut nije previše slušao. Ipak, uspjela je BiH napraviti mini seriju i vratiti se na 43:51.

Ali onda Grci jednom teškom trojkom i sa nekoliko brzih poena idu na +13, da bi u finišu treće dionice novom trojkom došli do 16 poena prednosti i rezultata 43:59.

Na otvaranju zadnje dionice su se Grci popriliično mučili u napadu, ali ni bh. košarkaše nije slušao šut, a tu je bilo i nekoliko čudnih dosuđenih faulova , pa BiH nije uspjela drastično smanjiti zaostatak.

A onda naša serija od 10:2 i Atić, Milošević i Pašalić dovode BiH na -5 tri munute do kraja meča.

Vratili su se naši košarkaši u potpunosti tako u meč, a Milošević je sa linije za slobodna bacanja 1:37 do kraja postavio rezultat 61:65. Ipak Dimitrios Agravanis je trojkom presjekao momentum naše selekcije i pogodio za 61:68. Bilo je to 1:15 do kraja.

Pogodio je međutim odmah nakon toga sjajnu trojku pod faulom Edin Atić i pogodio slobodno bacanje, tako da smo došli do samo -3, rezultat je bio 65:68.

U sami finiš utakice se ušlo gore pomenutim rezultatom, pošto Grci nisu uspjeli realizovati svoj napad nakon trojke Atića.

Selekcija BiH je 10-ak sekundi prije kraja išla na prodor, Atić je promašio, činilo se da je pod faulom, ali sudije nisu ništa svirale - i to je bio kraj nadanja za naš tim.

Grci su sa linije za slobodna bacanja postavili konačni rezultat, 65:70.

Naša selekcije se nije ponovo uspjela vratiti u četvrtoj dionici, kao što je to bio slučaj u Rigi, ali su bh. košarkaši uprkos porazu večeras ostavili sve na parketu Mejdana.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH je bio Milošević sa 17 poena, dok je Edin Atić dodao 13. Treba istaći i Halilovića koji je ubacio devet poena i uhvatio 12 skokova.

Kod Grka je najefikasniji bio Dimitrios Agravanis sa 17 poena, dok je 15 dodao Larentzakis. Margaritis je ubacio 14.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.