x

Zanimljivosti o neobičnoj zemlji čija godina traje 13 mjeseci

Za razliku od standardnog, „zapadnjačkog“ načina računanja vremena, etiopski kasni sedam godina i osam mjeseci, tako da su Etiopljani pred par dana, proslavili ulazak u 2014. godinu...

Teško da netko od nas zna nešto više o Etiopiji. Jedino što nam može biti poznato je kako se zemlja smjestila na istoku Afrike, a oni koji vole sport, vjerojatno će se sjetiti legendarnog atletičara Hailea Gebreselasija. Ipak, s obzirom da u zemlji žive više od 100 milijuna duša, red bi bio znati i nešto više!

Kalendar od 13 mjeseci

Za razliku od standardnog, „zapadnjačkog“ načina računanja vremena, etiopski kasni sedam godina i osam mjeseci, tako da su Etiopljani pred par dana, proslavili ulazak u 2014. godinu. Razlog tomu je drukčije računanje Isusovog rođenja, tako da nova godina ovdje započinje 11. rujna, a prijestupna dan poslije. Prvih 12 mjeseci prema kalendaru imaju 30 dana, dok 13. mjesec broji 5 ili 6.


Jedina nekolonizirana afrička zemlja

S ovom činjenicom lokalci će vam se uvijek rado pohvaliti, i neće nikad propustiti naglasiti kako su jedina zemlja koja nikad nije bila kolonizirana. Istina je kako su Talijani 1935. godine zemlju okupirali gotovo 6 godina, no hrabri Etiopljani nikad nisu stali pružati otpor i prepustili vladavinu Talijanima.

Rodno mjesto rastafarijanskog pokreta

Mislili ste da je to Jamajka? E pa, prevarili ste se. Istina je kako je rastafarijanski pokret značajno evoluirao na Jamajci, i da je rastafarijanstvo i danas tamo "najjače", ali nastalo je u Etiopiji, slavivši cara Hailea Selasija kao reinkarnaciju boga.

Ono što svi danas rado pijemo i bez čega teško možemo zamisliti dan, trebamo zahvaliti Etiopljanima. Tako da, ako već ne znate mnogo o Etiopiji, ovu činjenicu zapamtite zauvijek!


Najstariji ljudi na svijetu

Brojni arheolozi dijele mišljenje kako je upravo etiopska regija Afar mjesto gdje je započela naša, ljudska priča. Upravo je u spomenutoj regiji 1972. godine otkriven kostur nazvan Lucy, čija se starost procjenjuje na više od 3 milijuna godina.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.