x

Zanovijetalo za stolom

Problem rješavaju mirnoća i strpljivost.

Opuštena, ugodna atmosfera i strpljivost pri hranjenju od najranije dobi važni su za sticanje zdravih djetetovih navika vezanih za raznovrsnu i redovnu prehranu. No, one su jednako važne i za navikavanje djeteta da jede polako, uvijek sjedeći za stolom, nikada "s nogu".  

Djecu od najranije dobi treba navikavati na što raznovrsniju prehranu, ali kod male djece, koja prirodno osjećaju koje tvari im nedostaju, dobro je što više poštovati želje.

Međutim, kako dijete raste, kompliciranje i "zanovijetanje" uz hranu jedan je od načina izražavanja nezadovoljstva ili privlačenja pažnje. Ključne riječi za rješavanje problema vezanih uz jelo su mirnoća i strpljivost.

U početku, ako dijete odbija hranu, maknite tanjir i ne dajte mu ništa jesti do sljedećeg obroka. Gladno dijete manje je sklono odbijanju hrane. Šta još možete učiniti?

1. Koliko god vas izluđuje dijete koje dugo gleda u tanjir i ne jede, pokušajte to ne pokazati: može se desiti da, što ste uznemireniji i ljući, dijete više ustraje u odbijanju hrane.

2. Kao i u ostalim odgojnim elementima, trudite se primjenjivati pozitivan pristup - umjesto da djetetu kažete: "Nećeš dobiti slatkiš dok ne pojedeš", pokušajte mu reći: "Kad pojedeš, dobit ćeš svoj omiljeni slatkiš"

3. Nikad ne govorite kako nemate vremena za njegove trosatne scene za stolom - možete postići suprotan efekt.

4. Uvijek tražite da jede za stolom, a ako dijete to odbija, pokušajte ga "prevariti" šarenim stolnjakom, priborom za jelo, čašama ili tanjirima s njegovim omiljenim likovima iz crtanih filmova.

VAŽNO

Ako ne uspijete privoljeti dijete da jede za stolom, pokušajte se posavjetovati s dječijim psihologom. Stručnjak će procijeniti koji bi model ponašanja bio najprikladniji za vaš problem.

Naime, drastičniji slučajevi odbijanja hrane mogu imati različite uzroke, pa se na različite načine i "liječe".


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.