x

KATASTROFALNE POPLAVE

Zapadna Evropa se susreće sa najgorim nevremenom u ovom vijeku, više od 150 mrtvih!

Katastrofalne poplave širom Njemačke, Belgije i Nizozemske usmrtile su u više od 150 ljudi, a stotine ih se smatraju nestalima.

Spasilačke službe nastavljaju raditi diljem zapadne Evrope nakon što je više od 150 ljudi poginulo u poplavama koje su prouzrokovale obilne kiše u dijelovima Njemačke, Belgije, Francuske, Švicarske, Luksemburga i Nizozemske.

Njemački meteorolozi predviđaju nastavak ekstremnog nevremena u zapadnim i centralnim dijelovima Njemačke do četvrtka, a padavine bi mogle da dostignu količinu od 200 litara po kvadratnom metru.


Naučnici kažu da su katastrofalne poplave, vrućine i suše u pojedinim dijelovima svijeta posljedica klimatskih promjena.

Hitne službe u Nizozemskoj i dalje su u stanju visoke pripravnosti jer su nabujale rijeke prijetnja gradovima i selima širom južne pokrajine Limburg.

Evakuirani su deseci hiljada stanovnika pokrajine tokom protekla dva dana, dok su vojnici, vatrogasci i volonteri radili po noći s petka na subotu kako bi ojačali nasipe.


U susjednoj Njemačkoj poginule su 133 osobe u poplavama nakon obilnih kiša, dok ih je najmanje 20 poginulo u Belgiji. Nizozemci su za sada izbjegli katastrofu takvih razmjera, a u subotu ujutro nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Međutim, situacija je i dalje kritična, kažu lokalne vlasti.


Vodostaj rijeka oko većih gradova poput Venloa i Roermonda dostigao je rekordne razine rano u subotu, a pad se očekuje tek kasno u nedjelju, navode vlasti.

To predstavlja prijetnju nasipima i drugoj zaštiti protiv poplave.

Brojne su ulice u Roermondu i okolici poplavljene, objavila je nizozemska agencija ANP.


Očekuje se da će nasipi uz Rajnu i Meuseu izdržati povećani vodostaj u narednim danima, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje teško predvidjeti razvoj događaja.

Više od dva dana nakon što su poplave zahvatile regiju, mnogi se još uvijek vode kao nestali. Sve spasilačke službe su na terenima i tragaju za nestalima.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da više od 22.000 spasilaca iz raznih službi koje trenutno djeluje na terenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Dolazi ih još oko 700 iz drugih područja.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.