x

SLATKI RECEPT

Zasladite dan uz mekane i mirisne cimet rolnice

Popularno švedsko pecivo prepoznatljivo je u cijelom svijetu, a posebno često se priprema u vrijeme jeseni. Pravi se od mekog dizanog tijesta, zbog čega je potrebno izdvojiti nekoliko sati za njegovu pripremu, a može se služiti uz različite prelive.

Originalni naziv ovog slatkog peciva je kanelbulle, a u Švedskoj, odakle potječe, ima i svoj praznik te se 4. oktobar proslavlja kao Dan cimet rolnica.

Priprema se od mekanog dizanog tijesta premazanog maslacem i mješavinom cimeta i smeđeg šećera, a rolnice mogu biti poslužene uz različite prelive, dok je najpopularniji onaj od krem sira.


Sastojci:

Za tijesto: 3/4 šolje toplog mlijeka, 2 ¼ kašike kvasca, 1/4 šolje šećera, 1 jaje plus 1 žumance sobne temperature, 1/4 šolje rastopljenog maslaca, 3 šolje brašna, 3/4 kašičice soli.

Za punjenje: 2/3 šolje smeđeg šećera, 1 i po kašika mljevenog cimeta, 1/4 šolje omekšalog maslaca

Za glazuru od krem sira: 100 grama omekšanog krem sira, 3 kašike omekšanog maslaca, 3/4 šolje šećera u prahu, pola kašičice ekstrakta vanilije.


Priprema:

Blago zagrijte mlijeko i pospite kvascem po vrhu. Dodajte šećer, jaje, žumance i rastopljeni maslac. Miješajte mikserom dok se dobro ne sjedini. Zatim drvenom kašikom umiješajte brašno i so dok se tijesto ne počne formirati.

Tijesto izmiješajte mikserom srednjom brzinom, treba da se formira u lijepu kuglu i da bude malo ljepljivo. Ako je previše ljepljivo (što znači da se lijepi za dno miksera), dodajte 2 kašike brašna. Ako ne želite koristiti električni mikser, možete rukama mijesiti tijesto 8-10 minuta na dobro pobrašnjenoj površini.

Prebacite kuglu tijesta u dobro nauljenu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i toplom krpom. Ostavite da nadođe 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Nakon što se tijesto udvostruči premjestite ga na dobro pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Na tijesto rasporedite omekšali maslac, preskočivši ivice na krajnjoj strani tijesta.

U manjoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer i cimet. Rukama posipajte smjesu po premazanom maslacu, a zatim smjesu smeđeg šećera utrljajte u maslac.

Čvrsto zarolajte tijesto, pazeći da ivice sastavite najbolje što možete. Izrežite na dijelove od 2,5 centimetara nazubljenim nožem. Trebali biste dobiti 9 velikih komada.

Stavite rolnice cimeta u podmazan pleh pa pokrijte plastičnom folijom i toplom krpom i ostavite da se diže još 30-45 minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni celzija. Uklonite plastičnu foliju i krpu i pecite kolutiće cimeta 20-25 minuta ili dok tek blago porumene na rubovima.

Za glazuru u posudu sastavite krem ​​sir, maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije, miješajte dok ne postane glatko i pahuljasto. Premažite po rolnicama i poslužite odmah. Uživajte!


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.