x

Zasladite zimu vrhunskom delicijom - napravite marmeladu od šipka

U ranu jesen ivice šuma, livada i poljskih puteva rumene se od šipka bogatog vitaminom C, kalijumom, pektinom, voćnim kiselinama i brojnim drugim vitaminima i mineralima koji su blagotvorni za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.

Šipak pripada rodu ruža, a nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet. U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva - divlja ruža, ščipak, šip, šipkovina, a u stara vremena naše bake su s vrhunskim umijećem pripremale razne zdrave i ukusne proizvode od ove dragocjene biljke, te su se u podrumima sa zimnicom mogle naći marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka. Domaćice i danas pripremaju brojne proizvode koji će se u domaćinstvima konzumirati tokom zime, a svakako najpoznatiji domaći proizvod od šipka je marmelada, te u nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata za njenu pripremu...

SASTOJCI:

3 kg šipka

1 kg šećera

POTREBNO ZA PRIPREMU:

veća šerpa,

nekoliko pari jednokratnih rukavica,

cjediljka,

posuda na kojoj će stajati cjediljka,

posuda za otpatke,

žica za miješanje,

šerpa za ukuvavanje marmelade

PRIPREMA:

Šipku odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u šerpu te zalijte sa toliko vode da bude kompletno prekriven tečnošću i još dva centimetra iznad. Kuvajte dok se šipak ne počne raspadati, odnosno dok ne postane mekan. Po potrebi dolijevajte vode. Kada je šipak kuvan, ostavite ga u šerpi 30 minuta pa ga počnite pasirati kroz cjediljku.

Šipak s tečnošću u kojoj se kuvao sipajte kutlačom u cjediljku. Pasirajte ga rukom, na koju ste prethodno stavili rukavicu, dok god osjetite i vidite meso od šipka... Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuvao da vam bude lakše za pasiranje. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav skuvani šipak. Dobijenu smjesu sipajte u posudu u kojoj ćete je i kuvati, zatim u nju dodajte kilogram šećera i lagano počnite zakuvavati stalno miješajući smjesu žicom jer je marmelada gusta sama po sebi, a sa dodatkom šećera lako zagori. Kuvajte pola sata pa napravite probu da vidite da li smjesa dovoljno ukuvala. Ako nije nastavite s ukuvavanjem dok ne dobijete željenu gustinu marmelade.

U međuvremenu tegle sterilizujte u rerni - prvo ih operete, obrišete i stavite u hladnu rernu, koju ćete onda zagrijati na 100 stepeni.

Gotovu marmeladu sipajte u vruće tegle i zatvarajte ih poklopcima. Kada napunite sve tegle, zamotajte ih u deku i ostavite da se hlade preko noći.

Savjet plus: Da bi izbjegli dugotrajnu pripremu do samog momenta kuvanja marmelade moguće je kupiti već gotovu smjesu nastalu obradom šipka, te joj dodajte samo šećer i kuvajte dok ne dobijete određenu gustinu.

Zdravstvene dobrobiti šipka

* otklanja umor i malaksalost

* pomaže kod glavobolje i vrtoglavice

* dobar je za detoksikaciju

* zaustavlja mučninu i proliv

* štiti od kardiovaskularnih bolesti

* poboljšava cirkulaciju

* sprečava anemiju

* pročišćava disajne puteve

* pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.