x

Zašto bi trudnice trebale izbjegavati celer?

Iako je celer definitivno pun hranjivih tvari, pogotovo sirov, postoje razlozi zašto bi trudnice trebale izbjegavati ovo povrće neko vrijeme.

Mnogi nisu svjesni štetnih svojstava celera za buduće mame. Naime njezini učinci na fetus i na majčino tijelo su previše dvosmisleni. I čini često više štete nego koristi.

Celer sadrži mnoštvo nutrijenata kao što su fosfor , magnezij i željezo. Ali i vitamine K, B, E i folne i askorbinske kiseline. Međutim trudnice će, ako su imale naviku hranjenja celerom, za vrijeme trudnoće trebati zamijeniti unos ovih nutrijenata sa nekim drugim namirnicama.


Zašto bi trudnice trebale izbjegavati celer?

Velika većina liječnika definira celer za trudnice kao tabu. Razlog tome je sadržaj koji može izazvati kontrakcije maternice. Ovo može potaknuti prijevremeni porod ili pobačaj. Posebno u prvom tromjesečju.

Isto tako celer može dovesti i do žgaravice, posebno u drugom tromjesečju. Kao i do nadutosti, u zadnjem tromjesečju što negativno utječe na stanje majke i fetusa. U ovom periodu celer može izazvati i ozbiljne alergijske reakcije kod žena i beba. Štoviše, moguće je da se alergija na sastojke koji se nalaze u celeru nastavi i nakon rođenja.


Celer normalizira metabolizam i ravnotežu vode i soli, i poboljšava probavu. Iznimno je koristan za žensko tijelo inače jer je bogat vlaknima, smanjuje razinu hormona stresa, kolesterola i ublažava simptome menopauze. Također odličan je i za smanjenje težine i za mladoliku kožu.

Međutim zbog svih navedenih potencijalnih rizika, tijekom trudnoće savjetuje se da ovo povrće jedete s oprezom i to samo nakon savjetovanja s liječnikom.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.