x

bih godinama ne učestvuje

Zašto BiH nema na Evroviziji već 6 godina? Ovo je razlog!

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su nas s pjesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Prije toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odjeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.


"Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU)", objasnila je za Dnevni avaz.

"Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka.


To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji", dodala je.

Ranije se pisalo da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Avaz 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.