x

Hranjiva i ukusna hrana

Zašto je losos odličan za zdravlje?

Losos je popularna masna riba bogata brojnim hranjivim sastojcima. Upravo zbog toga konzumiranje lososa može biti korisno u smanjenju rizika od nekoliko vrsta bolesti. Pored toga, losos je ukusan, svestran i široko dostupan.

Bogat omega-3 masnim kiselinama

Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Porcija uzgajanog lososa od 3,5 grama sadrži 2,3 grama omega-3 masnih kiselina, dok isti dio divljeg lososa sadrži 2,6 grama. Za razliku od većine ostalih masti, omega-3 masti se smatraju "esencijalnim", što znači da ih morate dobiti iz ishrane jer ih tijelo ne može stvoriti.

Odličan izvor proteina

Losos je bogat visokokvalitetnim proteinima. Poput omega-3 masti, i proteini su esencijalni hranjivi sastojci koje morate dobiti ishranom. Proteini igraju niz važnih uloga u tijelu, uključujući pomaganje vašem tijelu da zacijeli nakon ozljeda, zaštitu zdravlja kostiju i održavanje mišićne mase tokom gubitka kilograma i procesa starenja. Nedavna istraživanja otkrila su da bi za optimalno zdravlje svaki obrok trebao sadržavati najmanje 20–30 grama visokokvalitetnih proteina. Porcija lososa od 3,5 unce sadrži 22-25 grama proteina.


Bogato vitaminima B

Losos je izvrstan izvor vitamina B skupine.

Ispod je sadržaj vitamina B u 100 grama divljeg lososa:

Vitamin B1 (tiamin): 18% preporučene dnevne vrijednosti (PDV)

Vitamin B2 (riboflavin): 29% PDV

Vitamin B3 (niacin): 50% PDV

Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 19% PDV

Vitamin B6: 47% PDV

Vitamin B9 (folna kiselina): 7% PDV

Vitamin B12: 51% PDV

Ovi vitamini su uključeni u nekoliko važnih procesa u vašem tijelu, uključujući pretvaranje hrane koju jedete u energiju, stvaranje i obnavljanje DNK i smanjenje upale koja može dovesti do bolesti srca.


Dobar izvor kalijuma

Losos je prilično bogat kalijumom. To se posebno odnosi na divlji losos, koji osigurava 18% preporučene dnevne vrijednosti po 3,5 unci. U stvari, losos sadrži više kalijuma nego ekvivalentna količina banane, koja osigurava 10% preporučene dnevne vrijednosti. Kalij pomaže u kontroli vašeg krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.

Bogat selenom

Selen je mineral koji se nalazi u zemljištu i određenim namirnicama. Smatra se mineralom u tragovima, što znači da vašem tijelu trebaju samo male količine. Ipak, važno je unositi dovoljno selena u ishrani. Studije su pokazale da selen pomaže u zaštiti zdravlja kostiju, smanjuje antitijela na štitnjači kod osoba s autoimunim bolestima štitnjače i može smanjiti rizik od raka. 3,5 unci lososa osigurava 59–67% preporučene dnevne vrijednosti selena.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Redovno konzumiranje lososa može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. To je velikim dijelom zbog sposobnosti lososa da poveća omega-3 u krvi. Mnogi ljudi imaju previše omega-6 masnih kiselina u krvi u odnosu na omega-3. Istraživanja dokazuju da kada se ove masne kiseline uravnoteže rizik od srčanih bolesti raste.

Korisno za kontrolu težine

Često konzumiranje lososa može vam pomoći da izgubite kilograme i održite kilažu. Poput druge visokoproteinske hrane, losos pomaže u regulaciji hormona koji kontrolišu apetit i čine da se osjećate sito.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.