x

Zašto je patliždan poželjan u dječijoj prehrani

Što se vitamina i minerala tiče, patlidžan je vrijedna namirnica jer, osim kalija, sadrži i fosfor, željezo, kalcij, vitamine B1 i B2, vitamin PP i vitamin C.

Sjajni i ljubičasti plodovi patlidžana su jedinstvenog, prijatno-gorkog ukusa, koji se djeci neće dopasti na prvu. Ipak, djeci starijoj od 18 mjeseci nudite ovu zdravu namirnicu.

Svjež patlidžan na 100 grama ima 24 kalorija energije, a sadrži 1,01 posto proteina, 0,19 posto masti i 5,7 posto ugljikohidrata, 3,4 posto dijetetskih vlakana i 92,4 posto vode.

Bogat je celulozom i podstiče rad probavnih organa. Također, sadrži znatnu količinu pektina, koji snižavaju holesterol. Patlidžan je dobar za srce jer osigurava značajnu količinu kalija.

Istovremeno, sadrži vrstu fitohemikalije zvanu saponin, koja posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

Što se vitamina i minerala tiče, patlidžan je vrijedna namirnica jer osim kalija sadrži i fosfor, željezo, kalcij, vitamine B1 i B2, vitamin PP i vitamin C.

Patlidžan sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidanti. Ti fitonutrijenti, osim što su antioksidanti, čuvaju membrane ćelija od oštećenja, a ispitivanjima je otkriveno da štite lipide membrana moždanih ćelija koje pak štite ćelije od slobodnih radikala.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.