x

Zašto kreme za sunčanje s većim faktorom zaštite nisu uvijek bolji izbor

Bez obzira na to koji SPF koristite, trebali biste ponovo nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata ako vani provodite puno vremena.

Uz toliko mogućnosti za zaštitu od sunca, mnogi se pitaju kako odabrati proizvod koji će nas najbolje zaštititi od opeklina. Prvi korak je provjera SPF-a, kratice koja označava faktor zaštite od sunca.

Većina stručnjaka preporučit će SPF od 30 ili više ako puno vremena provodite na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, veći SPF ne znači nužno i bolju ukupnu zaštitu. Evo što trebate znati:

- SPF mjeri zaštitu od UVB zračenja

- SPF je mjera toga koliko UVB zračenja krema za sunčanje blokira


Većina krema za sunčanje formulirana je da blokira dvije vrste štetnog UV zračenja, od kojih obje mogu uzrokovati rak kože:

- UVA zrake, koje prodiru dublje i uzrokuju bore, tamne mrlje i prerano starenje

- UVB zrake koje uzrokuju opekline i preplanulost


Najbolje je izbjegavati aerosolne kreme za sunčanje jer su istraživači otkrili da većina ljudi koji koriste kreme za sunčanje u spreju nanose samo 25 posto potrebne količine. Zapravo, da biste pravilno koristili sprejeve za zaštitu od sunca, trebali biste detaljno prskati svako područje - noge, stopala, leđa, ruke, ramena itd. - oko šest sekundi, prema Harvard Medical Schoolu.

Umjesto sprejeva, odaberite guste losione i nanesite ih 15 minuta prije nego što izađete van, kako bi se upili u vašu kožu.

Bez obzira na to koji SPF koristite, trebali biste ponovo nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata ako vani provodite puno vremena. Također pripazite da je krema za sunčanje vodootporna ako znate da ćete se znojiti. Ako ste se upravo okupali u bazenu ili moru, odmah nanesite novi sloj kreme jer ni vodootporne kreme nisu potpuno vodootporne.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.