x

Zašto ne smijemo doručkovati banane?

Banane su na samom vrhu izbora zdravih namirnica, pružaju energiju, zasitne se, imaju visok udio kalija i magnezija, dobre su za srce i mišiće te imaju visoku razinu vitamina B6, što je važno za naš nervni i imuni sistem.

No, kada je u pitanju doručak svi nutricionisti će vam reći kako su banane najgora namirnica koju možete izabrati.

Zašto ne smijemo doručkovati banane?

Banana izgleda kao savršena opcija za brzi snack u jutarnjim satima, ali ako pogledate pobliže, ovo voće nije najbolji izbor jer ima 25 posto šećera (fruktoza) i umjerenu kiselost.

Fruktoza uzrokuje da se nivo inzulina u našem organizmu naglo poveća, a nakon brzog porasta, vrlo brzo slijedi i nagli pada, a rezultat te izmjene je žudnja za hranom, poteškoće u koncentraciji i umor. Visok sadržaj šećera također se fermentira u tijelu, što usporava probavu.

Kako bi izbjegli ovaj negativni učinak, nutricionisti savjetuju jesti banane u kombinaciji s dobrim mastima, a najbolji izbor su dobre masti koje možemo pronaći u jogurtu, siru, bademima, kokosovom puteru, chia sjemenkama, cimetu i kurkumi.

Samo uz dodatak masti, tijelo može podijeliti hranjive sastojke banane, osigurati da nivo inzulina ostanu dosljedno niske i spriječiti želju za hranom ili umor.


(Azra)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.