x

LJUBAVNI ODNOSI

Zašto neke veze s velikom razlikom u godinama uspijevaju, a druge ne

Neke studije navode da parovi s najviše tri godine razlike imaju više šanse za uspješnu vezu

Postoji mnogo faktora koji su važni za zdravu i uspješnu vezu, a jedan od njih su i godine partnera.

Ako ste u vezi s nekim ko je 10 godina stariji ili mlađi od vas, ljudi oko vas mogu misliti da veza neće funkcionirati. Međutim, godine su ponekad samo broj.

U zapadnim zemljama, gotovo 8 posto svih vjenčanih heteroseksualnih parova može se klasificirati kao parovi s velikom razlikom u godinama (deset ili više godina). To obično uključuje starije muškarce u partnerstvu s mlađim ženama, tek oko jedan posto parova s razlikom u godinama uključuje stariju ženu u partnerstvu s mlađim muškarcem.

Prema nekim istraživanjima, parovi sa značajnom razlikom u godinama mogu imati veće povjerenje i predanost jedno drugome i manje je vjerovatno da će osjećati ljubomoru u usporedbi s parovima iste dobi.

Idealna razlika je 1-3 godine

Neke studije navode da parovi s najviše tri godine razlike imaju više šanse za uspješnu vezu, a ujedno su najzadovoljniji svojim partnerstvom. Za to postoji nekoliko razloga. Poput zajedničkih sjećanja iz djetinjstva. Iako mnogi to potcjenjuju, slična sjećanja su važna za stvaranje osjećaja bliskosti jer ste možda oboje odrasli uz iste TV emisije i muziku.

Isto tako, takve veze mogu biti uspješnije jer partneri imaju slične prekretnice i očekivanja kako stare.


Koje su mane veze s velikom razlikom u godinama

Istraživanja o parovima s velikom razlikom u godinama pokazuju da je nakon nekoliko godina braka razvod vjerovatniji nego ako ste s nekim ko je bliži vašoj dobi. Studija pokazuje da mlađi partner prvi postaje nesretniji i inicira razvod. Razlozi za neuspjeh veze su prepreke poput nepostojanja zajedničkih vrijednosti ili sjećanja i jednostavno želje za drugačijim stvarima u životu.

Još jedna velika prepreka može biti jaz u moći, gdje starija osoba sa znatno mlađim partnerom želi imati kontrolu. To na kraju dovodi do toga da se mlađa osoba osjeća kontrolirano, a starija opterećena odgovornošću.

Naravno, jedan od faktora može biti i životna faza koju svaki partner doživljava. Naprimjer, desetogodišnja razlika između 20-godišnjaka i 30-godišnjaka može dovesti do drugačijih izazova i problema nego desetogodišnja razlika u kojoj jedan partner ima 53, a drugi 63 godine.

Faktor koji utječe na ishode odnosa parova s razlikom u godinama je njihova percepcija društvenog neodobravanja. To jeste, ako parovi s razlikom u godinama vjeruju da njihova porodica, prijatelji i šira zajednica ne odobravaju njihov odnos, tada se predanost vezi smanjuje i rizik od prekida raste.

Kad veze s velikom razlikom u godinama uspijevaju

Iako je istaknuto dosta mana veza s velikom razlikom u godinama, postoji i mnogi pozitivnih aspekata, kao što je nov i jedinstven pogled na život. Ako se zabavljate s nekim starijim, veća je vjerovatnost da ćete se skrasiti.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Evolutionary Behavioral Sciences“ navodi da tri četvrtine parova u kojima su žene u partnerstvu sa starijim muškarcima imaju zadovoljavajuću romantičnu vezu.

Kako bi takav odnos funkcionirao, važno je biti fleksibilan i spreman na kompromise (kao i u svakoj vezi). Ovo je posebno važno jer partneri možda žele različite stvari u životu. Žena možda želite finansijsku stabilnost, a partner smatra da je vrijeme za djecu. Stoga je vrlo važna komunikacija kako biste bili sigurni da imate iste planove te tako riješili sve probleme povezane s godinama.


Dob nije jedini faktor za uspješnu vezu

Naravno, postoji mnogo faktora koji su važni za zdravu i uspješnu vezu. Zapravo, faktori poput finansijske sigurnosti i visoke emocionalne inteligencije povezani su sa sretnom vezom. Razlika u godinama samo je jedan od faktora.

Dakle, stvarnost je takva da, iako razlika u godinama može predstavljati neke izazove, sve dok par radi na svojoj vezi, dob ne bi trebala biti prepreka.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.