x

Namirnice koje vrijedi uključiti u ishranu

Zašto su antioksidansi važni za jačanje imuniteta?

Zbog pandemije koronavirusa ljudi širom svijeta traže načine da ojačaju imunitet, obzirom da još uvijek ne postoji vakcina za virus, te je najbolji način da se zaštitimo od njega upravo jak imunitet.

Postoji mnogo načina na koje možete jačati vaš imuni sistem, a osim kvalitetnog sna i redovne fizičke aktivnosti, izuzetno je važno da obratite pažnju i na vašu ishranu. Namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima su izuzetno važne za vaš organizam.

Važni vitamini i minerali

Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na namirnice bogate antioksidansima (A, C, E i cink) jer imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta. Organizmu treba oko 500 mg vitamina C na dan, a najbolji izvor su citrusi, crvena paprika, brokula, špinat, paradajz, krumpir, kiseli kupus i kivi.

Vitamin A

U ishrani za jači imunitet mora biti zastupljena i hrana bogata beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, važan za imunitet, posebno za obnavljanje tkiva, pa time ubrzava oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova. Zato u prehranu svakako uvrstite žuto i narančasto voće i povrće te tamno zeleno lisnato povrće. To su: mrkva, špinat, blitva, brokula, paradajz, tikva, mango, kruška.

Cink

Cink je mineral koji je ključan za održavanje otpornosti na infekcije, pa u prehrani svakako treba biti zastupljeno crveno meso, morska hrana (školjke), pšenične klice, špinat, grašak, jaja, mlijeko i sjemenke.

Vitamin E

I namirnice bogate vitaminom E značajno utječu na funkciju imunološkog sistema. Zato u ishrani trebaju biti zastupljena jaja, orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi), zeleno lisnato povrće (kelj, ili špinat), biljna ulja i sjemenke ( sjemenke lana, ili chia sjemenke).

Selen

Selen je vrlo važan za jačanje imuniteta, jer u kombinaciji s vitaminom E dodatno jača organizam, pa treba voditi računa da ga osigurate kroz ishranu. Sadrže ga kvasac, integralne žitarice, morski plodovi, plava riba i luk.

Bakar

Bakar je također neophodan za borbu protiv infekcija, a sadržavaju ga morski plodovi, integralne žitarice, kakao, banane, masline, lješnjaci i leća.

Polifenoli

Namirnice koje sadrže polifenole, jake antioksidanse, su izuzetno važne za jačanje imuniteta. Sadrže ih bobičasto voće, agrumi, artičoke, šparoge, kao i luk, peršin, kelj, čaj, kakao, kafa, cimet, đumbir, muškatni oraščić, mediteranski začini.

Omega 3 masne kiseline

Dokazano je da jačaju imunitet, a dobar izvor omega 3 masnih kiselina su maslinovo i laneno ulje, avokado, lanene i konopljine sjemenke.

Željezo

Manjak željeza vrlo brzo se očituje i kroz slabljenje imuniteta, a dovodi i do hroničnog umora i iscrpljenosti, što su prvi simptomi da je stres prevladao. Prvi izvor su namirnice životinjskog porijekla, dakle meso i riba, jer je željezo iz biljnih izvora teže iskoristivo. No, dobar izvor su sve mahunarke, s tim da treba osigurati i dovoljan unos C vitamina, koji potiče iskoristivost željeza iz biljnih izvora.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.