x

Zašto su pistacije odlična grickalica

Danas su bademi i indijski oraščići jedni od najpoznatijih vrsti orašastih plodova, a šta je s često zaboravljenim pistacijama?

Kad želite nešto zdravo, hrskavo i lako za jesti u pokretu orašasti plodovi svih vrsta - bademi, kikiriki, indijski oraščić - odlična su opcija, a uzevši u obzir da su orašasti plodovi dobri izvor masti, vlakana i proteina uz obilje različitih vitamina i minerala odličan su izbor i zbog zdravlja.

Istraživanja navode da konzumiranje orašastih plodova može zaštititi od kardiovaskularnih problema poput srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka kao i dijabetesa tipa 2.

Možda vam čak mogu pomoći da održite zdravu težinu.

Zdravstvene koristi pistacija:

Iako možda nije tako popularna poput badema i pistacija je jako dobra za vas.

“Pistacije imaju puno hranjivih tvari i dobre su za zdravlje”, rekla je Kim Larson, nutricionistica Total Healtha u Seattleu za Woman's Health.

1. Odličan izvor vlakana

“Vlakna su važna za niz različitih aspekata našeg zdravlja, kao što su pravilno funkcionisanje probave i pomaganje u održavanju zdrave težine. Budući da vlakna povećavaju sitost, pistacije mogu zapravo pomoći u kontroli težine ako se jedu u odgovarajućim količinama”, kaže Larson.


2. Pistacije su manje kalorične od većine ostalih orašastih plodova

Sa 159 kalorija na 25 grama pistacije su jedna od manje kaloričnih vrsta orašastih plodova. Sto grama pistacija sadrži 550 kalorija, dok 100 grama lješnjaka sadrži 630 kalorija, 670 kalorija sadrži 100 grama oraha dok 100 grama makadamija oraha imaju čak 720 kalorija.


3. Pune su antioksidansa

“Zbog svoje jedinstvene ljubičaste i zelene boje, pistacije mogu imati više antioksidansa i jače protivupalno djelovanje od ostalih orašastih plodova”, kaže Angelone. Ove boje uzrokuje hranjiva tvar lutein povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocijaninom.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.