x

Najmanja hrana ponekad ima najviše hranjivih sastojaka

Zašto su sardine sve veći hit u svijetu zdrave ishrane?

Sardine su prepune važnih hranjivih sastojaka, što im osigurava prvo mjesto kao jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitamin B12 i selenom. Zapravo, sardine u konzervi su jedna od rijetkih namirnica na tržištu koje su super zdrave, povoljne, praktične i ukusne.

Ako želite uključiti sardine u ishranu, a želite biti 100% sigurni da ste odabrali zdrav i ukusan proizvod, onda vam savjetujemo da probate nove jadranske sardine u biljnom ulju. Ovaj novi proizvod Podravke sadrži samo ukusne sardine, dodatak soli i odabrano biljno ulje. Dakle, odabirom ove namirnice garantovano ćete dobiti izvanredan okus kao i tradicionalno pripremljene sardine koje su bogate kalcijem, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i proteinima.

Nešto više o sardinama

Sardine su vrsta male, masne ribe koja pripada porodici Clupeidae. Ova vrsta ribe se može pronaći u različitim dijelovima svijeta, uključujući Pacifik i Mediteran. Sardine su ukusne i pune važnih hranjivih sastojaka, što ih čini odličnim dodatkom bilo kojoj ishrani. Ne samo da su bogate omega-3 masnim kiselinama, već su i prepune proteina i esencijalnih hranjivih sastojaka poput vitamina B12 i selena. Uz to, konzumacija sardina se povezuje s nizom zdravstvenih prednosti, od boljeg zdravlja vaših kostiju do bržeg gubitka kilograma i slično.

Mogu se jesti svježe, ali najčešće se konzumiraju u konzervama, te ih ovo čini praktičnim i zdravim obrokom ili međuobrokom. Sardine imaju prepoznatljiv okus koji je lako prilagodljiv brojnim receptima i jelima, poput salata i tjestenina.

Prednosti sardina za zdravlje

Pored već navedenih hranjivih sastojaka, sardine sadrže i mangan, tiamin, pantonensku kiselinu i folate.

Omega-3 masne kiseline

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina. One pružaju i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.


Hranjivi sastojci

Sardine su bogate mnogim neophodnim hranjivim sastojcima, uključujući vitamin B12, vitamin D, kalcijum i selen. Ovi hranjivi sastojci imaju važnu ulogu u vašem organizmu, pomažu vašem metabolizmu, funkciji ćelija, te mogu spriječiti brojne nedostatke u ishrani i pomoći vam da poboljšate cjelokupno zdravlje.

Visok sadržaj selena

Sardine su također izuzetno bogate selenom. Ovo je esencijalni mineral koji također djeluje kao važan antioksidans i potreban je vašem tijelu. Selen sprječava oksidativna oštećenja u tijelu, bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti, pomaže u regulaciji metabolizma i poboljšava funkciju ćelija u tijelu. Važan je i za poticanje detoksikacije, jer ima sposobnost uklanjanja stresa s probavnih i endokrinih organa poput jetre i štitnjače.

Zdravlje kostiju

Sardine su odličan izvor mnogih vitamina i minerala koji su ključni za održavanje zdrave strukture kostiju, uključujući kalcijum, vitamin D i fosfor. Konzumiranje hrane bogate kalcijem može spriječiti gubitak minerala u kostima.


Izbjegnite poremećaje raspoloženja

Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, neka istraživanja sugerišu da sardine mogu biti korisne i u prevenciji poremećaja raspoloženja, poput depresije i anksioznosti. Ove esencijalne masti mogu igrati vitalnu ulogu u jačanju raspoloženja i održavanju zdrave funkcije mozga.

Kontrola razine šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvotoku. Kombinacija hrane s visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, može usporiti oslobađanje glukoze u krvi. Ovo pomaže u sprječavanju skokova i padova nivoa šećera u krvi. Konzumiranje hrane s esencijalnim mastima i proteinima posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolični sindrom i druga stanja poveza s rezistencijom na insulin.

Kontrola težine

Kao što smo već rekli, sardine sadrže puno proteina i zdravih masti. Ovo ih čini idealnom namirnicom za bilo koju dijetu za mršanje. One će vam dati osjećaj sitosti i pomoći vam da obuzdate žudnju za nezdravim namirnicama. Sardine također imaju malo kalorija, a pune su hranjivih sastojaka koji ljudima često nedostaju.


(Body,ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.