x

Zašto žene češće pokreću razvod od muškaraca?

Zahvaljujući novom zakonu u nekim zemljama koji dozvoljava razvod braka bez dokazivanja krivnje i argumenata, olakšani pristup mogao bi otvoriti vrata još većem broju žena.

Odluka o prekidu braka, ili duge veze, vrlo je teška i parovima često trebaju mjeseci, a ponekad i godine da konačno priznaju da je kraj. Međutim, kad je u pitanju iniciranje prekida, istraživanja pokazuju da je jasno ko je taj koji potegne konačan rez – u zapadnim heteroseksualnim vezama to su žene. 

Premda statistikama u SAD-u oko 70 posto žena inicira razvod, a kad su u pitanju visokoobrazovane žene, ta brojka raste na 90 posto. U Velikoj Britaniji žene su podnijele zahtjev za razvod u 62 posto slučajeva. 

Zahvaljujući novom zakonu u nekim zemljama koji dozvoljava razvod braka bez dokazivanja krivnje i argumenata, olakšani pristup mogao bi otvoriti vrata još većem broju žena.


- Budući da je materijalna neovisnost preduvjet da bi žena mogla izaći iz braka, bilo sama ili s djecom, to je vrlo teško izvesti ako sama ne zarađuje. Osim toga, kako su se rodne uloge zakomplicirale i kako žene stiču finansijsku neovisnost, tako se češće javljaju i bračni konflikti -ističe Heidi Kar, psihologinja i stručnjakinj za nasilje u porodici. 

Drugim riječima, sve veća zaposlenost omogućila je ženama da odlaze iz nesretnih brakova po prvi put u istoriji – više nisu materijalno bile vezane za partnere u vezama koje su nasilne ili u kojima se zanemaruju njihove potrebe. Stoga su žene u ponoj većoj mjeri počele pokretati razvode.


Osim toga, žene generalno imaju više prijatelja od muškaraca pa samim time imaju bolju podršku u prijelaznom periodu na samački život. Ako se tome pridoda i činjenica da žene češće dobijaju skrbništvo nad djecom, one mogu osjećati da će manje toga izgubiti. 

Unatoč negativnim stranama razvoda žene rjeđe žale. Samo 27 posto njih je reklo da žali što se razvelo u odnosu na 39 posto muškaraca. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.