x

Zatvoreno 25. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala! (GALERIJA)

Svečanom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je zatvoreno 25. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala, a posljednjim crvenim tepihom prodefilovale su mnoge filmske regionalne i svjetske zvijezde.

Bosanskim ćilimom prošetala se i ekipa turske serije "Istanbulska nevjesta" na čelu s Ipek Bilgin koja je izazvala ogromne ovacije sarajevske publike.

"Ovo je moja treća posjeta Sarajevu. Nešto se desilo i ja mu se stalno vraćam", rekla je Bilgin.

Tepihom su se prošetale i ekipe filmova takmičarskih kategorija.

Nada Šešić selektorica dokumentarnog filma kazala je kako su svi dokumentarni filmovi koji su prikazani na Sarajevo Film Festivalu pobjednici.


"Autori dokumentarnih filmova opserviraju situaciju u svojim zemljama na jednostavan način, ali je publici ispričaju na jedan veoma lijep način. Ti filmovi donose društvene teme i postavljaju publiku u centar diskusije. U njima možemo vidjeti kako žive ljudi u Albaniji, Azarbejdžanu, Bugarskoj i mnogim drugim zemljama. Dokumentarni film nije samo priča nego i način kako je ta priča donesena. Dokumentarni film je umjetnost. I ko god je sa svojim dokumentarnim filmom bio na SFF-u on je pobjednik", kazala je Šešić.


Jedan od čelnika Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović kazao je kako nakon zatvaranja festivala slijedi mali predah, pa rad na novom izdanju najvećeg filmskog festivala u ovom djelu Evrope.

"Kinematografija i produkcija mogu da budu rastući ekonomski faktor u našoj zemlji.Sarajevo Film Festival je zapravo jedna vrsta sastanka filmskih radnika i publike. Za ovih sedam dana filmski radnici mogu dobiti osjećaj koje to filmove publika prihvata i to je zapravo ta dodatna čar ovog festivala. Nakon zatvaranja festivala slijedi kratki predah i idemo dalje", rekao je Jovan Marjanović.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Izvor: Klix/
Foto: Mirnes Mašić 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.