x

tragedija

Zavidovići: Demineri izvukli tijela dvojice lovaca iz minskog polja!

Na lokalitetu Lukići kod Zavidovića jutros su smrtno stradala dva lovca nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali protupješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu PROM-1P.

U 6.40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima, širi rejon Svinjašnice, na području općine Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići.

"Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni deminer Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine. Kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac", saopćeno je iz FUCZ-a.


Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.

"Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja ‘Brzi odgovor’ trajala je gotovo dva sata. U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ-a, učestvovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići", navodi se u saopćenju.

PROM 1P je, inače, najopasnija protupješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.