x

Zbog čega morski plodovi umanjuju rizik od raznih bolesti

Morski plodovi nalaze se na našim tanjirima manje nego što bi trebalo. Ne živimo blizu mora, pa nam nisu najpristupačniji, ali ih svakako možemo naći i pridružiti bar povremenom meniju.

"Morski plodovi imaju toliko naučno podržanih prednosti za mentalno zdravlje, imunitet, kardiovaskularni sistem i razvoj mozga", kaže stručnjak za ishranu Keri Gans.

Jedenje više ribe i školjki je jedan od najlakših načina da smanjite rizik od depresije, demencije, srčanih bolesti i još mnogo toga. Morski plodovi mogu spriječiti i umanjiti simptome depresije.


Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu ribu imaju 20 odsto manje šanse da imaju depresiju od svojih vršnjaka. To je zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima morskih plodova – što je rezultat velike količine DHA i EPA omega-3 masnih kiselina i sposobnosti da promoviše proizvodnju i apsorpciju serotonina. Morski plodovi smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti i demencije.

Povećana konzumacija masne ribe i naknadno povećanje nivoa EPA i DHA u krvi, pokazalo se da smanjuje rizik od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti. Konzumiranje samo jednog obroka morskih plodova nedjeljno moglo bi da ima rezultate, piše Real Simple. Morski plodovi štite srce.


Dokazano je da konzumiranje morskih plodova dva puta nedjeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 36 procenata. Uključivanje hranljivih plodova mora u ishranu može smanjiti upalu i poboljšati nivoe triglicerida i holesterola. Morski plodovi jačaju imuni sistem i smanjuju upale, prenosi b92.

Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu u smanjenju rizika od upale. Pored toga, morski plodovi također su izvor vitamina A, D, selena, cinka i glutamina koji jačaju imunitet.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.