x

Posebne metode kojih se rado sjeća

Zbog koga je Džanan Musa stajao ispred kioska u 6 sati ujutro?

Bh. košarkaš Džanan Musa (23) imao je čast da kroz košarkašku karijeru radi s velikim brojem vrhunskih trenera.

Musa se međutim posebno sjeća čuvenog Duška Vujoševića koji je jedno vrijeme vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Legendarni Dule je imao posebne metode rada s mladim igračima, a na svojoj koži je to osjetio i Musa.

"To je znalac koji je nevjerovatan. O njemu se knjiga može napisati. Svi znamo šta je sve napravio, takvi sistemi rada, čitanje knjiga", prisjeća se Musa i zatim je otkriva zanimljivu anegdotu koju je imao s Vujoševićem.

"12 navečer, fizioterapeut Amer iz reprezentacije mi kuca na vrata. Spavanje kod Duleta je najbitnije, ja otvaram i kao pravim se da spavam. Kaže da me Dule zove u sobu", priča Musa i nastavlja:


"Dolazim do sobe, ulazim i govorim 'izvolite coach'. On me gleda i pita me: Jesi li ti to neobrijan? Rekoh jesam. Kaže on. A imaš li bic? Odgovaram da nemam. Eh kaže super. Sutra do 7 ujutro da si obrijan. Ali, coach nemam bica, a on govori da je upravo u tome stvar".

Musa je na kraju uspio da dođe do bica. Morao je na drugi kraj grada na kiosk kako bi ga kupio.

"Šta ću, odem od sobe do sobe, nema niko bic. Sjetim se da jedini kiosk radi na kraju grada od 6 ujutro. Ja sam u 6 ujutro stojao s novčanikom u ruci da uzmem taj jednokratni bic. Ja sam došao na doručak sav izrezan, krv je kapljala po meni. To je bio Dule. Nevjerovatan je. On tebi traži da si toliko fokusiran i što moraš 'poginuti' da nađeš taj bic".


Vujošević je nažalost zbog bolesti veoma kratko vodio nacionalni tim Bosne i Hercegovine. Dijabetes mu je pravio ogromne probleme i bio je prinuđen da se povuče.

Međutim, njegove anegdote će ostati zauvijek upamćene među bh. košarkašima. Prava je šteta što nije duže ostao na klupi jer je reprezentacija Bosne i Hercegovine s njim mogla dosta toga napraviti.

Dule je u bogatoj trenerskoj karijeri najviše napravio s Partizanom. Uspio je ovaj tim odvesti i na Final Four Eurolige i stvorio je ogroman broj mladih igrača kroz svoj višedecenijski rad.

Posljednji angažman 63-godišnji trener imao je u rumunskom Cluju, a ranije je pored Partizana vodio još Limoges, CSKA, Pesaro, Bresciju, Crvenu zvezdu...


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.