x

Zdravi ručak: Ćufte od karfiola i riže ili kvinoje

Ove vegetarijanske ćufte odlična su zamjena mesnim, a možete ih poslužiti kao ručak ili večeru. Dodajte sos po želji!

Sastojci:

300 g karfiola

500 g kvinoje ili smeđe riže

100 g zobenog brašna ili prezle

4 jaja

2 kašičice soli

maslinovo ulje

biber, paprika, mljeveni bijeli luk, peršun po ukusu


Priprema:

Cvjetove karfiola operite i skuhajte u loncu s kipućom vodom, oko pet minuta, sve dok ne omekšaju. Dobro ocijedite.

Kvinoju ili smeđu rižu takođe skuhajte prema uputstvu na pakovanju.

Kvinoju i karfiol stavite u procesor za hranu i dobro promiješajte. Prebacite zatim smjesu u veliku zdjelu za miješanje i dodajte ostale sastojke. Miješajte dok se sve ne sjedini. Razvaljajte u kuglice, veličine po želji.

Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ćufte i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Lagano ih okrećite kako bi se ispekle sa svih strana.

Poslužite uz sos i salatu po želji.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.