Zebra mramorni kolač: Slastica o kojoj se priča
Priprema Zebra kolača zaista je brza i jednostavna, a kolač odlično prija uz šoljicu kafe ili mlijeka. Ovo je osnovni recept, a vi ga svakako možete malo obogatiti dodajući mu arome poput ruma, narandže ili limuna.
Sastojci:
5 jaja
250 g šećera
1 vanilin šećer
350 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 ml + 3 kašike mlake vode
250 ml ulja
3 kašike kakaa u prahu
3 kašike vode
Priprema:
Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Izmiksanim žumancima dodajte ulje i vodu, a zatim lagano umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodajte kakao i vodu (3 kašike).
Okrugli kalup za pečenje obložite masnim papirom. Uzmite jednu kašiku svijetle smjese pa ulijte u sredinu kalupa. Zatim uzmite jednu kašiku tamne smjese i stavite na sredinu svijetle smjese i tako naizmjenično dodajte smjese dok ih ne potrošite.
Kolač pecite na temperaturi od 180 stepeni 30-35 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni Zebra kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Izvor: Avaz.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.