x

ukrajina se sprema za novi napad

Zelenski: Okupatori ne žele priznati da je njihova operacija već propala!

Ukrajina se priprema za novi ruski napad u istočnoj regiji Donbas, a Kijev tvrdi da je protunapad njegove vojske oko Harkiva iznimno uspješan.

Kontrola Donbasa postala je jedan od primarnih ciljeva Moskve - ali zapadne obavještajne službe predviđaju da će napadi ruske vojske zastati zbog velikih gubitaka i žestokog otpora.

"Spremamo se za nove pokušaje Rusije da napadne Donbas kako bismo nekako intenzivirali svoje kretanje na jugu Ukrajine", rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom obraćanju.


"Okupatori još uvijek ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana ‘specijalna operacija’ već propala", dodao je.

Predsjednikov savjetnik Oleksij Arestovič rekao je lokalnoj televiziji da se ruske trupe prebacuju u smjeru Donbasa nakon povlačenja iz Harkiva.


Kijevske trupe toliko su napredovale u sjevernoj regiji da su gotovo stigle do granice s Rusijom, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko.

"Zadatak ruskih snaga je zauzeti Severodonjeck", rekao je Arestovič. "Pa, nešto im ne ide", dodao je.

Severodonjeck je najistočniji grad koji još uvijek drži Ukrajina, a njegov pad bi Kremlju omogućio de facto kontrolu nad Luhanskom.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.