x

ZBOG IZJAVE O PREGOVORIMA RUSIJE I UKRAJINE

Zelenski se obrušio na Kissingera: Njegov kalendar kao da je u 1938. godini, a ne u 2022.!

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao je bivšeg američkog državnog sekretara Henryja Kissingera zbog izjava o tome kako bi Zapad trebao započeti pregovore s Rusijom o Ukrajini koji bi rezultirali određenom podjelom teritorija ove države.

Naime Kissinger je tokom obraćanja na forumu u Davosu rekao kako pregovori između Zapada i Rusije trebaju početi u naredna dva mjeseca te da bi linija razdvajanja trebala biti vraćena na prethodno stanje stvari što bi značilo i gubitak Donbasa i Krima za Ukrajinu.


"Bez obzira šta ruska država radi, postoji neko ko kaže da treba uzeti u obzir njihove interese. Ove godine u Davosu opet su se čuli takvi stavovi. Uprkos hiljadama ruskih projektila koji su pogodili Ukrajinu, uprkos desetinama hiljada ubijenih, uprkos Buči i Mariupolju i drugim razorenim gradovima. Sve to Rusija radi u Evropi, ali ipak u Davosu gospodin Kissinger izlazi iz duboke prošlosti i kaže da komad Ukrajine treba dati Rusiji", rekao je Zelenski.


On je uporedio izjave bivšeg američkog državnog sekretara s ponašanjem država 1938. godine kada se na sličan način pokušavala smiriti nacistička Njemačka.


"Čini se da kalendar Kissingera nije u 2022. već u 1938. godini te je mislio da razgovara s publikom u Minhenu, umjesto u Davosu. Usput, 1938. godine kada je porodica gospodina Kisasingera bježala iz nacističke Njemačke on je imao 15 godina", poručio je ukrajinski lider.

Na kraju, naglasio je kako geopolitičari koji govore o podjeli Ukrajine ne uzimaju u obzir razmišljanja običnih Ukrajinaca koji ne žele ovakav kraj rata.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.