x

Zenica

Zenica: Protestna šetnja “Balkan zahtijeva čist zrak”! (FOTO)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
„Balkan zahtijeva čist zrak“ naziv je protestne šetnje koja je istovremeno organizovana večeras 28. februara od 18 sati u 9 gradova Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. U Zenici je protestnu šetnju, organizovao Eko forum. Odazvalo se oko 100 građana Zenice.

Bila je ovo jedinstvena prilika da građani protestnom šetnjom od Kamenog spavača, kroz pješačku zonu do gradske uprave, kantonalnog tužilaštva i vlade Ze-do kantona još jednom podsjete sve pojedince, organizacije, donosioce odluka na problem kvaliteta zraka u gradovima Bosne i Hercegovine i da pošalju jasnu poruku za potrebu usvajanja sistemskih rješenja za boljim kvalitetom življenja.

“Čist zrak je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtijevamo neodložno djelovanje kako bi se spriječile nesagledive dugoročne posljedice po zdravlje građanki i građana Balkana”, poruka je sa večerašnjeg skupa u Zenici.

„Želimo poslati poruku da nam je važno da imamo čistiji zrak“, izjavio je Samir Lemeš, predsjednik Skupštine Eko foruma, navodeći da pogotovu Zenica ima razloga za to, jer je prema izvještaju o zagađenju zraka za prošlu godinu u ovom gradu bilo čak 117 dana sa prekoračenjem sumpor dioksida u zraku, a dozvoljena granica je samo tri dana.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.