x

Zenica

Zeničke balerine ponovo uspješne na svjetskom takmičenju DWC 2018.! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Na svjetskom finalu Dance World Cup 2018. Sitges u Španiji Ars Centar iz Zenice je učestvovao sa svojih 9 balerina. Ove godine je konkurencija bila izuzetno jaka jer se takmičarski prag iz godine u godinu podiže, a u konkurenciji od 50 zemalja svijeta, naše balerine su predstavile svoju zemlju na zavidnom nivou.  

Najbolji plasman postigla je balerina Džena Sačak, inače takmičarka koja već treću godinu postiže sve bolje i bolje rezultate. Zahvaljujući Dženinom 6. mjestu na svjetskoj rang listi, bosanskohercegovačka zastava ipak se zaviorila na Melia sceni u Sitgesu. Naime ove godine žiri je odlučio da se na sceni pojave i takmičari koji su samo zbog malih bodovnih nijansi zauzeli mjesta od 4. do 6. Tako je i Džena Sačak u kategoriji jazz baleta, ipak osjetila pobjednički stage zajedno sa prvoplasiranim.

Obzirom da je konkurencija bila izuzetno jaka ovaj plasman je itekako visok te i u buduće možemo od Džene Sačak očekivati daljnji napredak, obzirom na njen dosadašnji rad i zalaganje.


Ostale takmičarke (Aida Delić, Amina Ćosić, Neira Strika, Anastasija Ilijev, Zara Tepić, Venesa Karić i Sajra Spahić) su također postigle zavidne bodovne plasmane, obzirom da je većini ovo i prvo svjetsko takmičenje te je i sama kvalifikacija izuzetan uspjeh. Naravno da iskustvo stečeno na takmičenju nosi i veću odgovornost i zahtjeva veći rad u narednom periodu.

ARS Centar je sa smanjenim kapacitetom učestvovao na ovogodišnjem svjetskom takmičenju, kada se uzme u obzir da prvoplasirana Adna Kujundžić sa osvojenim zlatom iz 2017.g. u kategoriji modernog baleta, je završila srednje obrazovanje i odlazi na studij u inostranstvo, a također i najtrofejnija bosanskohercegovačka balerina, Iskra Nadžak je prešla na baletno školovanje u Njemačku. Pred sam nastup je i Sajra Spahić, iskusna višegodišnja takmičarka pretrpila povredu nožnog zgloba, te je spriječena u izlasku na solo nastup u kategoriji klasičnog baleta.

Otežana ekonomska situacija u državi, institucionalno nerazumjevanje također je uzrok da se od 20. balerina ARS Centra koje su se kvalifiovale na svjetsko takmičenje u Španiji, samo njih 9. su predstavljale Grad Zenicu, zeničko – dobojski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu, koje su isfinansirali roditelji.

Bez obzira na sve nedaće sa kojima se susreću i svi naši prijatelji i saradnici u umjetnosti i kulturi i dalje se u ovim granama postižu i najveći rezultati. Tako je i ove godine ARS Centar ponovo dokazao da ima izuzetan potencijal i da samo kvalitetan rad sa iskusnim kadrom donosi i uspješne rezultate. Kompleksna baletna umjetnost i dalje je prilično nepoznata i zapostavljena u našoj državi, i iako ova umjetnost pripada zapadnoj umjetnosti ona itekako pokazuje nivo kulture i tradiciju jedne države.

Značajno je istači također da ARS Centar Zenica osim takmičarskog rada koji afirmiše djecu i omladinu u baletnoj umjetnosti, prvenstveno radi na edukaciji odnosno kvalitetnom školovanju klasičnog baleta ali i modernog, jazz i karakternog baleta. Ono na što su naročito ponosni su vlastite produkcije koje rade isključivo u okviru autorskih projekata baletnih predstava i mjuzikla. Tako je za MKM Zeničko proljeće 2018. (na kojem se redovno pojavljuju sa novim idejama i izuzetnim projektima) urađen njihov drugi po redu autorski mjuzikl ARS Centra pod nazivom Small World (mjuzikl - najsloženija scenska forma), koji ima pozive za gostovanje u cijelom regionu.

ARS Centar koji je pokretač i organizator predkvalifikacija DWC-a za Balkan i iz godine u godinu potvrđuje da je vodeća baletna škola u BiH.


Poruka Ars tima: 

„...Naše najveće zadovoljstvo je da educiramo djecu i omladinu i pokažemo da imamo dobru i talentovanui djecu i omladinu kada je u pitanju baletna umjetnost i mi znamo da pripadamo evropskim i svjetskim nivoima, ali isto tako treba im puno više podrške od državnih institucija koji također trebaju znati prepoznati vrijednosti onih koji promovišu tu istu državu...“

Foto  : Pahuljko


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.