x

Zima zadaje posljednji udarac u martu: Stiže novih 10 ledenih dana, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do proljeća!

Visoke temperature za ovo doba godine, a onda nagli pad, pa ponovni skok obilježili su nekoliko nedjelja za nama, a tako će se nastaviti i do kraja ovog mjeseca. Prvi sljedeći skok stiže nam krajem vikenda, kada će temperature u Srbiji biti čak do 16 stepeni. Ali zimi tu nije kraj.

Trenutno je nešto topliji vazduh, pa su temperature u plusu, a slično vrijeme čeka nas do vikenda.

Velike oscilacije između jutarnje i dnevne temperature su normalne, s obzirom da su dnevne temprature za 8 stepeni više u odnosu na prosječne vrijednosti u ovo doba godine (između 3 i 7 stepena).

Nakon toplog i gotovo proljećnog vikenda, već u narednoj nedjelji temperature se vraćaju u "normalu", što nam donosi blago zahlađenje i vrijednosti temperature do 5, 6 stepeni, navode meteorolozi.



Februar bez većih iznenađenja

Prema njegovim najavama, do kraja tekućeg mjeseca neće biti većih temperaturnih oscilacija, a maksimalne temperature u februaru iznosiće 15, 16 stepeni, dok se ne očekuje drastičan pad temperature, ispod nultog podioka recimo, osim na planinama, naravno.

Meteorolozi navode da je gotovo nemoguće da temperature padnu ispod nule, a do 22, 23. februara nema na vidiku zahlađenja sa snijegom u nižim predjelima, te očekuje da istog neće biti ni do kraja mjeseca, ali da postoji mogućnost padavina u vidu kiše.


Prema detaljnoj dugoročnoj prognozi vremena za cijelu sljedeću nedjelju - od 18 do 24 februara, koju je uradio RHMZ, u većem dijelu Srbije prognozira blaže (toplije) i suvlje, a u Pomoravlju i Južnom Banatu blaže i prosječno suho vrijeme.

Jutarnja temperatura vazduha imaće vrijednosti u intervalu od -2 do 3 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrijednosti u intervalu od 5 do 12 stepeni, na jugu Srbije i do 14 stepeni.


Oko 18. februara i od 22. do 24. predviđa se češća pojava uglavnom kiše ili susnježice, a na visokim planinama snijeg.


U periodu od 25. do 03. marta održavaće se period blažeg (toplijeg) i prosječno vlažnog vremena. Oko 25, 26, 28. februara kao i početkom marta predviđa se češća pojava kiše ili susnježice, u toku noći i susnježice ili snijega, a na visokim planinama snijeg. Jutarnja temperatura vazduha imaće vrijednosti u intervalu od -2 (na planinama) do 5 stepeni, dok će najviša dnevna temperatura, uz manja kolebanja, imati vrijednosti u intervalu od 7 do 15 stepeni, na zapadu Srbije i do 17 stepeni.

Ipak, najave i prognoze za februar nikako ne znače da je zimi došao kraj, s obzirom na promjenljiv mart, kakav smo imali u godinama za nama.

- Mart i sam kraj zime uopšte, umiju da iznenade. Prošle godine smo početkom marta imali snijeg i veoma hladno vrijeme, a u prethodnim godinama dešavalo se da upravo tada imamo pravo proljećno vrijeme, a vać u aprilu ljetnje – objašvanja Đurić i dodaje da će se snijeg u višim planinskim predjelima zadržati do kraja znime, te će ljubitelji skijanja nesmetano moći da uživaju u zimskim sportovima do samog kraja sezone.


Tako se u martu očekuje se da broj mraznih dana u nižim predjelima bude u intervalu od 6 do 10, a u brdsko-planinskim krajevima do 16 dana. Tokom marta se očekuje količina padavina u granicama prosjeka u cijeloj zemlji.

Prognozira se da će srednja martovska količina padavina u nižim predjelima biti od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da u martu broj dana sa padavinama bude u intervalu od 8 do 12, a u brdsko-planinskim krajevima od 16 do 23 dana.


Prema detaljnoj prognozi RHMZ-a, u Srbiji se očekuje mart sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg prosjeka sa odstupanjem oko 1 stepena. Srednja martovska temperatura imaće vrijednosti u intervalu od 6 do 9 stepeni, a u planinskim predjelima od -1 do 3 stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti od 12 do 14 stepeni, a u planinskim predjelima od 3 do 8 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 2 do 5 stepeni, a u planinskim predjelima od - 4 do 0 stepeni.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.