x

60 MILIJARDI DOLARA

Zimbabve planira novi grad isključivo za milijardere

Cyber grad koji se priprema pokrivat će površinu od 2,5 miliona kvadrata


S obzirom na to da se glavni grad Harare raspada, vlada Zimbabvea razmatra da ga premjesti u „sajbergrad“ na Maunt Hempdenu, gdje su desetine vila već prodate.



Čini se da politički lideri Zimbabvea imaju spreman "lijek" za glavni grad zemlje u raspadanju Harare. Ovaj grad je posebno siromašan, prljav i prenaseljen s više od 1,6 miliona stanovnika koji tamo stalno žive. Tako se, kako bi se Zimbabveu dao novi „život”, planira se nadgradnja na Maunt Hempdenu, 17 kilometara od prijestonice, uz ulaganje od 60 milijardi dolara.


Projekt je nedavno premijerno prikazan uz odlične kritike. Ustvari, vlasti zemlje žele da tamo izgrade novi „Dubai“, premještajući nacionalni parlament, sjedište centralne banke, viši i vrhovni sud, berzu, predsjedničku palaču i 250 luksuznih vila, barem za početak.


„Mt Hampden je novi Harare“, tvrdi Šadži Ul Mulk, indijski milijarder koji podržava projekt i koji je već uložio 500 miliona dolara u njega, prenose strani mediji. Ustvari, najmanje 30 od 250 luksuznih vila koje će biti izgrađene u prvoj fazi projekta već su kupili milijarderi, koji planiraju da se usele kada projekt bude završen. Njihova cijena je oko 500 miliona dolara.


Prema zvaničnom sajtu vlade Zimbabvea, sajber grad koji se priprema pokrivat će površinu od 2,5 miliona kvadratnih metara i u njemu će se nalaziti jedan od najviših tornjeva u Africi.


U isto vrijeme u Harareu, glavnom gradu, situacija je veoma teška. Smeće se rijetko skuplja i mnogi kvartovi godinama nemaju dobro vodosnabdijevanje. Također, prema Blumbergu, vrijednost valute Zimbabvea je naglo pala, kamatne stope su najviše na svijetu, a godišnja inflacija je 244 posto.


Uprkos problemima Zimbabvea, međutim, Zim Cyber City koji se gradi na planini Hampden privukao je pažnju Kine, koja je preuzela obavezu da besplatno izgradi novu zgradu parlamenta, poklonivši je zemlji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.