x

OD NOVEMBRA DO MAJA

Zimi zaradim i po 80 eura dnevno! Njegoš iz Prijepolja se dosjetio: Posao je lak, a zarada odlična! (Foto)

Ni kad se završi sezona kupusa i paprika, poljoprivrednik Njegoš Stojadinović iz Prijepolja ne odmara. Od novembra do maja on pravi metle od brezovih grančica, za kojima vlada velika potražnja. Posao je lak, a zarada solidna, s toga se ovaj vrijedni čovjek ne libi da zasuče rukave i sa makazama krene u pohod.

"Sirovinu mahom nalazim u okolnim šumama, gdje ima dosta breze. Tokom zime kada je završen rad u polju, pravim snopove od mlađih graničica različitih dužina i koje pakujem i kasnije nudim kupcima. Ja to radim posljednjih 15 godina jer nije težak fizički posao, čak ga rade i stariji ljudi, samo su vam potrebne makaze i eto zarade. U jednom satu ja pripremim oko pet snopova i kada pomnožite sa 350 dinara eto vam zarade", kazao je Njegoš, poznati povrtlar polimskog kraja, za RINU.


Foto: Rina

Svako ko mete, zna da je za taj posao najkvalitetnija i najbolja metla od brzovih grančica, zato Njegoš sve što napravi to i proda. Osim domaćih za njegov proizvod zainteroseovali su se i kupci iz regiona.


Foto: Rina

"Udarni period je od novembra do maja, kada prodam i do 10.000 snopova ovih korisnih grančica. Mogu da ih prodam u neograničenim količinama jer je potražnja velika, a cijena pristupačna. Osim što grančice skupljam sam, zbog velikog broja kupaca počeo sam i da ih otkupljujem. Svaki ovaj snop težak je oko sedam kilograma i lako se transportuje do kupaca", dodao je Stojadinović.


Foto: Rina 

Pored pravljena metli od ovih grančica, breza je korisna i za mnoge druge stvari.

"Ona ima mnoga ljekovotih svojstva, pored toga što se iz nje može cijediti sok, može se koristiti za čaj, kao i u prehrambenoj industriji. Za mene je kao poljoprivrednika tokom zime posao sa metlama odlična zarada, kada dnevnom mogu zaraditi i do 80 eura", zaključio je Stojadinović.


Izvor: Kurir
Foto: Rina

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.