x

Zlatni trokut: Mjesto u Madridu kojem je nemoguće odrediti vrijednost

U samom gradu posebno se ističe tzv. Zlatni trokut umjetnosti, smješten u blizini slavne aleje Paseo del Prado. Ovdje se nalaze tri najpoznatija muzeja umjetnosti u gradu, ali i u cijeloj Španjolskoj.

Španjolska prijestolnica jedna je od najposjećenijih gradova svijeta kada promatramo turističku statistiku. Raj je ovo za sve ljubitelje kulture koji tijekom svojih putovanja rado zalaze u kazališta, muzeje i knjižnice, ili barem uživaju u šetnjama gradom promatrajući skulpture i druge oblike umjetnosti na otvorenom.

Naravno, riječ je o Madridu koji se može pohvaliti s čak četrdesetak muzeja. A u samom gradu posebno se ističe tzv. Zlatni trokut umjetnosti, smješten u blizini slavne aleje Paseo del Prado. Ovdje se nalaze tri najpoznatija muzeja umjetnosti u gradu, ali i u cijeloj Španjolskoj: Museo del Prado, Museo Thyssen-Bonemisza i Museo Reina Sofia.

Najstariji urbani vrt tako se sada može pohvaliti i novom laskavom titulom, a svaki od tri ugla ovog zlatnog “trokuta” dom je veličanstvenim umjetničkim zbirkama. Čak i ako ne stignete posjetiti sva tri, posjet jednom bit će sam po sebi nezaboravno iskustvo.


Naime, ovdje je obuhvaćen period od 500 godina europske umjetnosti koji podsjeća svoje posjetitelje na bogatu kulturnu povijest i baštinu Španjolske. Svaki muzej ima svoj šarm i ljepotu, pa počnimo redom.

Museo del Prado, poznat i kao jednostavno – El Prado, jedan je od najvećih muzeja umjetnosti na svijetu. Sadrži zbirku od oko 27 tisuća slika koje su inspirirane ili potječu iz vremena španjolske monarhije. Vjerojatno će vam trebati cijeli dan da u potpunosti i kvalitetno pročešljate ovaj muzej, jer nije mali zadatak pregledati ono najbolje iz perioda od 16. do 19. stoljeća.


Museo Thyssen-Bornemisza svoje podrijetlo vuče iz sedmogodišnje privatne zbirke bogate obitelji koja je uspjela okupiti čak tisuću umjetničkih djela koja predstavljaju impresionizam i kubizam. Zbirka je postala poznata u Španjolskoj nakon što je dotični gospodin Thyssen oženio Španjolku.

Museo Reina Sofia posvećen je nešto modernijim umjetninama, iz 20. stoljeća. Smješten je u nekadašnjoj Općoj madridskoj bolnici, a danas sadrži veliku zbirku nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Ovo uključuje i Picassovu Guernicu. Muzej također sadrži knjižnicu s više od 10 tisuća knjiga specijaliziranih za umjetnost i dizajn.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.