x

NASTAVLJA SE PAZARSKA SAGA

Znate drugu i treću, a ovo je prva Umeja, jedina nosi prezime Zukorlić: Rodila mu Usamea! (Foto)

BEOGRAD - Samo što su utihnule priče o ekshumaciji i navodnom trovanju pokojnog muftije i narodnog poslanika u Skupštini Srbije dr Muamera Zukorlića, ali i navodnog sukoba između njegovog sina Usamea i druge supruge Elme, Novi Pazar uveliko bruji zbog pojave tzv. treće žene - Belkise, koja tvrdi da je supruga i time polaže pravo na dio porodičnog nasljedstva.

Dok se ispredaju priče o drugoj supruzi Elmi, koja mu je rodila četvoro, i novoj Belkisi, koju smo tek sad upoznali a koja tvrdi da je treća muftijina supruga, mnogi se pitaju ko je i kako izgleda prva i najstarija Zukorlićeva supruga.

Prema zakonima države Srbije, koja je sekularna i u kojoj je poligamija zabranjena zakonom, ona bi mogla biti jedna-jedina zakonita muftijina supruga ukoliko su se vjenčali i građanskim brakom a nikada se nisu razveli.


Ostale žene muslimanima su dozvoljene šerijatom - četiri najviše pod uslovom da svaku od njih može da izdržava na način na koji su živjele i kod roditelja.

Prije nego što je Kuran nastao nije bilo nikakve granice u poligamiji i mnogi muškarci su imali mnogo žena, neki čak i po stotinu. Islam je postavio granicu do četiri žene.

Islam nudi muškarcu dozvolu da se oženi i sa dvije, tri ili četiri žene, ali samo pod uslovom da se prema njima odnosi pravedno. Ukoliko osjeća da tako nešto ne bi mogao da ispoštuje, onda ne treba da se ženi sa više od jedne žene.


Drugu Zukorlićevu suprugu, koju su mediji oslovljavali sa lijepa Elma, najbolje znamo iz javnog života jer se najčešće pojavljivala u medijima, a prvu suprugu, koja je palestinskog porijekla, Srbiji je pokazao Usame, muftijin sin, objavivši fotografiju sa njom na svom zvaničnom Fejsbuk profilu...

O Umeji Zukorlić, prvoj supruzi pokojnog muftije ne zna se mnogo. Privržena je djeci i porodici i rijetko se pojavljuje u medijima ali je javnost mogla da je vidi na komemoraciji održanoj u Beogradu povodom smrti Zukorlića koji je bio i narodni poslanik u Skupštini Srbije.


Tada su obe udovice - Umeja i Elma sjedile u prvom redu, a između njih bio je Usame Zukorlić.

Zukorlić je Umeju, o kojoj se ne zna mnogo, navodno upoznao u Jordanu. Bivši muftija je jednom prilikom pomenuo da ju je upoznao dok se školovao u Jordanu i da ona živi sa djecom u stanu u Novom Pazaru, dok je on sa novom ženom Elmom živio u kući u istom gradu.

Usame je rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru od oca muftije Muamera Zukorlića i majke, kako on kaže, Palestinke Umeje Abu Tahe Zukorlić.


U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obrazovanje nastavlja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje diplomira na pravu, zatim na Fakultetu za islamske studije gdje diplomira pedagogiju i komunikologiju.


Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije. Predavao je kao nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i radio kao asistent na pravu na Intenacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je projekt menadžer na Fakultetu za islamske studije i zamjenik predsjednika Republičke izborne komisije.

Govori engleski i arapski. Oženjen je i otac četvoro djece. Nije poznato ko mu je supruga, a Usame rijetko objavljuje porodične fotografije.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.