x

Znate li ih nabrojiti? Mnogi se iznenade kada čuju koje su najveće pustinje na planetu

Arktička tundra je polarna pustinja. Prostire se kroz brojne sjeverne zemlje, uključujući Kanadu, Grenland i Rusiju. Manja je samo od Antarktike, s nevjerojatnih 13,9 milijuna četvornih kilometara veličine.

Pustinje se obično smatraju vrućim, sušnim područjima s velikim dijelovima pijeska i suhe zemlje. Iako je to sigurno slučaj za neke regije, ne odgovaraju sve ovom opisu. Oborine, a ne pijesak i vrućina, određuju koja su područja pustinje. Pustinje se nalaze na svim kontinentima svijeta, ali priroda i veličina tih pustinja uvelike varira. Budući da su pustinje povezane s teškim životnim uvjetima, one su često jedna od najrjeđe naseljenih regija na svijetu. Ovo je pet najvećih!

Pustinja Gobi

Radi se o petoj najvećoj pustinji na svijetu. Nalazi se u dijelovima Mongolije i Kine i proteže se na 1,3 milijuna četvornih kilometara. Teren se većinom sastoji od kamenja i zemlje, što ga je tijekom povijesti činilo vrijednom trgovačkom rutom. Kao i sve tradicionalne polusušne pustinje, Gobi doživljava ekstremno visoke temperature tijekom ljeta i niske temperature tijekom zime.


Arapska pustinja

Arapska pustinja druga je najveća suptropska pustinja na svijetu. Prostire se većim dijelom Arapskog poluotoka u Aziji, na približno 2,6 milijuna četvornih kilometara. To je neplodan i pješčan krajolik, ali je iznenađujuće bogat prirodnim resursima, poput nafte i sumpora. Ljetne temperature mogu ići i do pedeset Celzijevih stupnjeva tijekom dana, ali drastično padaju noću.

Sahara

Sahara je najveća suptropska pustinja na svijetu, s površinom od devet milijuna četvornih kilometara. Prostirući se kroz jedanaest zemalja, pokriva gotovo cijelu trećinu Afrike. Najpoznatija je po svojoj vrućoj klimi i planinskim pješčanim dinama, koje dosežu čak 183 metra visine. Unatoč ovim teškim uvjetima, dom je brojnim pustinjskim životinjama, uključujući deve, guštere i škorpione. Izvori vode su rijetki, ali Sahara ima dvije rijeke i dvadeset sezonskih jezera.


Arktička pustinja

Arktička tundra je polarna pustinja. Prostire se kroz brojne sjeverne zemlje, uključujući Kanadu, Grenland i Rusiju. Manja je samo od Antarktike, s nevjerojatnih 13,9 milijuna četvornih kilometara površine. Također se smatra pustinjom zbog nedostatka padalina; zrak je prehladan da zadrži vlagu. Iako ima više kiše nego na Antarktici, i dalje je to relativno mala brojka.

Antarktika

Antarktika se klasificira kao polarna pustinja. S površinom od 14,2 milijuna četvornih kilometara najveća je pustinja na svijetu. Za razliku od većine svjetskih pustinja, Antarktika pokriva cijeli kontinent, a nevjerojatnih 98 posto trajno je prekriveno slojem leda. Smatra se pustinjom jer svake godine u prosjeku padne samo 10 mm padalina. Neki stručnjaci čak vjeruju da pojedini dijelovi udaljeni od obale nisu imali kiše u proteklih 14 milijuna godina.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.