x

Znate li koje su to sve zdravstvene koristi od maženja s partnerom?

Medicinski istraživači su čak razmatrali kako se oksitocin može pretvoriti u lijek protiv bolova.

Da li volite da se mazite sa partnerom? Pa, nakon što pročitate sljedeće redove, voljet ćete još više! Ne samo da maženje može intimnije povezati vas i vašeg partnera, već ono može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje.

Otkrijte u nastavku neke od zdravstvenih koristi od maženja.

Smanjuje stres

Ako još niste pronašli svoj efikasan način da se nosite sa stresom, svakako preporučujemo maženje. Kada se mazite sa osobom koja vam mnogo znači, oksitocin počinje da se oslobađa u vašem tijelu – smiruje vas i omogućava vam da se efikasnije nosite sa stresom. Također može smanjiti krvni pritisak i nivoe hormon stresa u tijelu.


Ublažava bol

Djeca vole da se maze kada su bolesna i to iz veoma dobrog razloga. Maženje može ublažiti bol. To se dešava zbog gore pomenutog oksitocina, koji uspješno blokira signale bola. Medicinski istraživači su čak razmatrali kako se oksitocin može pretvoriti u lijek protiv bolova.


Može spriječiti prehladu i ublažiti simptome pojedinih bolesti

Grljenje voljene osobe je opuštajuće i pomaže u oslobađanju od napetosti, što je dobro za normalno funkcionisanje imunog sistema. Sa poboljšanim imunitetom tijelo će se lakše boriti protiv virusa ili bakterija. Ako ste već bolesni, maženje vam može olakšati simptome. Međutim, takav kontakt se naravno ne preporučuje ako imate neku zaraznu bolest koju možete prenijeti na druge.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.