x

Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske!

Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP), novi je predsjednik Republike Hrvatske, pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske.

Rezultati nakon više od 89 posto obrađenih glasova govore da je bivši hrvatski premijer osvojio 52,92, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,08 posto glasova.

Na takav ishod ukazivali su i rezultati izlaznih anketa, objavljeni u 19 sati.

Ovi izbori ocijenjeni su kao najneizvjesniji dosad, s obzirom na malu razliku između kandidata desnog i lijevog centra.

Podsjetimo, i u prvom krugu izbora 22. decembra Milanović je pobijedio. Tada je imao 29,55 posto glasova, a Grabar-Kitarović je bila druga sa 26,65 posto.

Pravo glasa danas je imalo 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug. Kao i u prvom krugu, birači su mogli glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.


Zoran Milanović je hrvatski pravnik i političar, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske i nekadašnji lider SDP-a. Prije ulaska u politiku, Milanović je radio u Trgovačkom sudu u Zagrebu, a nakon toga u Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je član mirovne misije OESS-a u Azerbejdžanu, te savjetnik hrvatske misije pri Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu.

Tokom predsjedničke kampanje i izbornih debata i Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović su u nekoliko navrata spominjali i iznosili stavove o BiH pa je tako Milanović optužio protukandidatkinju da je odnose sa Sarajevom upropastila, ali on je, međutim, izjavom da su "džihadisti u BiH realnost" praktično pokazao da se od tada aktuelne predsjednice kada je riječ o viđenju situacije u BiH ne razlikuje baš mnogo.


U suštini i Grabar-Kitarović i Milanović imaju sličan stav o predstavniku Hrvata u Predsjedništvu BiH, što znači da izbor Željka Komšića nijedno ne podržava. Ipak, pitanje je kako Milanović gleda na sigurnosne izazove u BiH, koje je problematizirala Kolinda. Također, teško je očekivati drastičniji pomak u rješavanju odnosa ove dvije države i sada kada je Milanović izabran za predsjednika. Tu prije svega treba istaći neriješen spor u vezi izgradnje Pelješkog mosta, od kojeg definitivno ni Milanović neće odustati i koji se uveliko gradi. Pored toga, tu je i pitanje imovine BiH u Hrvatskoj, kao i naplata novca za korištenje vode iz akumulacije Buškog jezera, s obzirom na to da Hrvatska našoj zemlji ne plaća sve.

Posebna tema je i odnos prema ratnoj ulozi čelnih ljudi tzv. Herceg-Bosne koja je presuđena u Hagu. Ipak, i tu će teško doći do promjene kursa u shvatanjima i zvaničnom stavu, iako je povjerenje birača ukazano Milanoviću.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.