x

Zovu ga i gospina vlas ili zečji mak: Gorocvijet prija srcu!

Od ranog proljeća do kraja maja pašnjake i livade svojom predivnom žutom bojom ukrašava višegodišnja zeljasta biljka gorocvijet (Adonis vernalis). Latinsko ime je dobila po lijepom lovcu Adonisu iz grčke mitologije, dok vernalis otkriva da cvjeta u rano proljeće, pa ga smatraju vjesnikom ovog godišnjeg doba.

Zovu ga i gospina vlas ili zečji mak, izuzetno je ljekovita biljka i zaštićena u mnogim zemljama Evrope, pa i kod nas od 1978. godine. Gorocvijet poput tepiha ukrašava Deliblatsku peščaru, obronke Fruške gore i ostale dijelove Vojvodine, a u rasprostranjen je i u okolini Niša i Kragujevca kao i na Kosovu i Metohiji. Raste širom Evrope, u evropskom dijelu Rusije i zapadnoj Aziji, sjevernom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru, Ukrajini, Krimu.

 

Za ljekovite svrhe i preparate se sakuplja nadzemni dio biljke u vrijeme cvjetanja. Ubrane stabljike sa listovima i cvjetovima treba što prije osušiti u hladu, na promaji ili u sušari da bi se što više sačuvali djelotvorni sastojci. Precvjetali gorocvijet je manje ljekovit. Prilikom branja treba voditi računa da bude manje plodova.

 

Ljekovite sastojke sadrži i korijen koji se takođe sakuplja u proljeće, mada je bolje u jesen jer tada ima najviše aktivnih materija. Izvađeni koren se prvo opere i odmah osuši, na isti način kao nadzemni dio.

 

Biljka sadrži kardiotonične glikozide, među kojima izuzetno važne adonitoksozid i cimarin, kao i saponine, flavonoide, kumarin, fitosterin. Upravo je i prorijeđena i zakonom zaštićena zbog ovih sastojaka, jer se koristi za proizvodnju lijekova protiv srčanih obolenja. Sastojci osušenog gorocvijeta su izuzetno sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića. Osim što obnavljaju izgubljenu snagu srca, poboljšavaju i krvotok, djeluju kod srčanih edema i podstiču mokrenje. Djeluje brzo i kratkotrajno, nema kumulativno dejstvo i ne stvara naviku. Veoma je efikasan i kao sedativ, a koristi se kod neurovegetativnih smetnji, nesanice i epilepsije.

 

Djeluje i na bazedovljevu bolest, a u homeopatiji se upotrebljava za liječenje hipertireoze, zapalenja pluća, angine pektoris, reume.

 

Kao kardiotonik se uzima u vidu tinkture, praška ili u kombinaciji sa drugim kardiotonicima u obliku kapi ili dražeja. Poznavaoci tvrde da se pokazao djelotvornim kod lakih do srednje teških dekompenzacija srca i drugih funkcionalnih srčanih tegoba.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.