x

Ispravka: EU nije donijela "zvaničnu odluku" o otvaranju granica za BiH!

NAPOMENA:
Portal Ekskluziva.ba je 26. juna prenio vijest sa portala Avaz.ba o tome kako će BiH od 1. jula 2020. godine postati dio EU. Međutim, portal Raskrinkavanje je u svojoj analizi naveo da iako se u naslovu navodi da je “zvanično odlučeno” o otvaranju EU granica, tekst članka donosi istu informaciju kao i prethodni članci - da se trenutno raspravlja o odluci i da će se odluka odnositi i na BiH. 

Naime, nigdje u članku nema potvrde da je odluka već donijeta. Tvrdnje Avaza, a koje je prenio portal Ekskluziva.ba da je donesena bilo kakva “zvanična odluka” kojom je BiH stavljena u povoljniji položaj nego ranije; te da je Hrvatska obavezna da takvu odluku (ako se usvoji) poštuje i otvori granice za BiH iduće sedmice - sasvim sigurno nisu tačne, piše Raskrinkavanje.

Nasuprot pisanju Avaza i drugih portala, među kojima je bio i Ekskluziva, ipak nije donesena zvanična odluka država članica EU da će se Bosni i Hercegovini od prvog jula ukinuti restriktivne mjere pri prelasku “spoljnih granica” Evropske unije. Lista postoji, ali se - prema svim relevantnim izvorima - od petka, 26. juna BiH na njoj više ne nalazi. No, čak i da BiH jeste na listi, ona predstavlja samo preporuku, ali ne i obavezu bilo koje države članice da ukine restriktivni režim za bilo koju drugu državu.



Ne prestaju spekulacije oko toga da li će Evropska unija ublažiti zabranu kretanja za državljane/ke Bosne i Hercegovine, budući da se o tome upravo odvijaju “pregovori” između predstavnika/ca država-članica.

U cirkulaciji su se, tako, našle različite verzije liste država za koje se pretpostavlja da će biti ukinuta zabrana. No, mediji su zajedno sa nagađanjima objavili i tvrdnje o tome da je odluka koja se tiče i BiH već donesena iako to nije tačno ni sada - niti je bilo u trenutku objavljivanja takvih tvrdnji, objšanjava Raskrinkavanje.

Iako se u naslovu navodi da je “zvanično odlučeno” o otvaranju EU granica, tekst članka donosi istu informaciju -  da se trenutno raspravlja o odluci i da će se odluka odnositi i na BiH. Nigdje u članku nema potvrde da je odluka već donijeta.

Članak na koji su se pozvali i Klix i Avaz, a koji je prenio naš portal, objavljen je na portalu Euronews 26. juna pod naslovom “Otkriveno: Nacrt liste zemalja kojima će biti dozvoljeno da uđu u EU kada se granice otvore” (Revealed: Draft list of countries that will be allowed to enter EU when borders open). U tom članku jeste objavljena “radna verzija” liste zemalja, na kojoj se u tom trenutku nalazila i BiH kako je prenio Klix. Međutim, ni u ovom tekstu ne postoji informacija o tome da je odluka “zvanično donesena” kako je u svom naslovu naveo Avaz, ali i naš portal.

.

Kasnije istog dana, u petak u 22h, Financial Times je objavio novu informaciju o procesu odlučivanja o otvaranju EU granica, u članku naslovljenom “Pandemija koronavirusa: Gdje možete putovati ovog ljeta?” (Coronavirus pandemic: Where can you travel this summer?).

Financial Times je, kao i Euronews, naveo da se o “listi” još uvijek raspravlja i da je proces još uvijek u toku jer podrazumijeva niz komplikovanih faktora koje države članice moraju uzeti u obzir pri odlučivanju kojim državama van EU hoće ili neće ukinuti zabranu. 

No, prema informacijama koje su bile aktuelne u tom trenutku, BiH se više nije nalazila čak ni na listi za razmatranje:

.

EU još uvijek nije složna oko toga koliko će od 1. jula ublažiti zabranu putovanja za države izvan unije. Vjerovatno će samo mali broj zemalja, gdje je bolest stavljena pod kontrolu, dobiti zeleno svjetlo.

Ambasadori/ce EU postigli su privremeni dogovor kasno u petak, da iz postojeće sveobuhvatne zabrane, koja važi za žitelje/ke zemalja izvan evropskog zajedničkog područja kretanja bez pasoša, tj. Šengenske zone, izuzmu 15 zemalja. Države su odabrane prema saznanjima o njihovom relativnom uspjehu u borbi protiv koronavirusa.



 .

Četrnaest država - o kojima će države-članice EU odlučiti do subote u 18h - su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Petnaesta, Kina, će biti pokrivena samo ako pristane na recipročan dogovor sa EU državama. Lista - koja će stupiti na snagu 1. jula - uključuje i 4 evropske mikrodržave.

Financial Times je dalje precizirao da se ne radi o obavezujućem dokumentu, već samo o dogovorenim preporukama za otvaranje granica - koje, međutim, evropske države nisu dužne da poštuju ako procijene da to nije bezbjedno:

Stvari dodatno komplikuje to što će lista biti više preporuka državama članicama, nego čvrst propis.

Zemlje će zadržati pravo da isključe države sa liste - ili čak da zauzmu blaži stav, ako su spremne da se izlože potencijalnim kritikama ili pravnim posljedicama.

.

.

Izvor: Raskrinkavanje

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu, SAD. Trenutno sam udovica s troje djece i zapala sam u financijsku situaciju u travnju 2020. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih više ne čujete da su mi to učinili dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete se obratiti putem e-pošte ... Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite gospodinu Davidu Wilsonu za vaš zajam. Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Zajam za dugove ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., kredit tvrtke .............. itd E-pošta .......... ([email protected]) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald usmjeriti vam sreću ................... ....