x

Zvijezda Mercedesa navršava 100 godina. Poznati logo krije zanimljivu priču

Mercedesova zvijezda je vjerovatno jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova na svijetu. Ovakvog kakvog ga danas poznajemo, debitovao je prije 100 godina.

Šta se krije iza karakterističnog loga njemačkog koncerna?

Geneza oznaka marke seže u 19. stoljeće. Već 1899. austrijski privrednik Emil Jellinek dao je ime po svojoj kćeri Mercédès vozilima Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) koja je koristio u motosportu i prodavao. Godine 1902. registrovao je ime na službenom pečatu.

Slijedila su ga braća Paul i Adolf Daimler, sinovi Gottlieba Daimlera i vlasnici DMG-a, koji su također željeli prepoznatljiv znak. Odabrali su zvijezdu koju je nekada nacrtao njihov otac na razglednici njihove porodične kuće. Njegov oblik s tri kraka trebao je simbolizovati Daimlerovu viziju vožnje na kopnu, vodi i u zraku. Pečat je službeno registrovan 24. juna 1909. godine.

Istodobno, treći entitet – Benz & Cie, razvio je svoju identifikaciju, koja je 1909. registrovala riječ Benz okružen lovorovim vijencem. Ovdje je potrebno napomenuti da ovo nije prva sličnost između Daimlera i Benza. Sa sličnom smo se situacijom suočili 1886. godine, kada su obojica predstavili svoje automobile s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.


Nekoliko dobrih godina kasnije, 5. novembra 1921., odnosno prije tačno 100 godina, firma Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) podnijela je patentnom uredu zahtjev za zaštitu modifikovanog modela koji predstavlja zvijezdu, ovoga puta zatvorenog u oblik kruga.

Za registraciju dizajna bilo je potrebno do 2 godine. Konačno, 1923. godine službeno je odobren i počeo je ponosno ukrašavati prednje strane tadašnjih modela. Najčešće je logotip montiran na vrhu hladnjaka. Ubrzo se pojavio i na drugim dijelovima.


Nakon uspostavljanja zajedničkih interesa između Benza i Daimlera u sklopu korporativnog spajanja 1924. godine, amblemi dvaju najstarijih proizvođača automobila stajali su jedan pored drugog. Godinu dana kasnije kombinovani su u obliku trokrake zvijezde s lovorovim vijencem i natpisom Mercedes-Benz.

Ovaj oblik označavanja Daimlerovih automobila poznat je do danas. Ipak, najprepoznatljiviji i najčešće korišteni uzorak je zvijezda u krugu, jasno povezana s brendom Stuttgart.


Mercedes je odlučio obilježiti 100. godišnjicu loga jedinstvenom izložbom ispred muzeja marke u Stuttgartu. Riječ je o zvijezdi promjera preko 5 metara, koja je do sada krasila vrh gradske željezničke stanice.

No, za vrijeme obnove je demontiran i u rukama muzeja ostaje do 2025. godine. Kasnije će se vratiti na pravo mjesto, pridruživši se stotinama identičnih skulptura smještenih na mnogim zgradama širom svijeta.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.