x

Goran Nikolić obara Guinnessov rekord: Za 55 dana istrčat će 55 maratona!

Goran Nikolić iz Kragujevca, na pragu je postavljanja novog Guinnessovog rekorda u trčanju maratona.

Naime, aktuelni rekord iznosi 53 maratona za 53 dana, dok će Goran otrčati 55 maratona za 55 dana.

 

U obaranje rekorda krenuo je iz Kragujevca 3. septembra, a jutros u 8 sati iz Donje Jablanice, ispred restorana ``Kovačević`` počeo je istrčavati svoju 49. rutu i trčati će do Mostara.

 

U znak podrške, studenti Nastavničkog fakulteta, odsjeka Sport i zdravlje, Univerziteta ``Džemal Bijedić`` u Mostaru, na čelu sa prof. dr. nauke iz oblasti sporta, Adijem Palićem, došli su jutros u Jablanicu, kako bi zajedno sa Goranom istrčali tu rutu.

 

Ono što daje posebnost tome rekordu jeste to što je Goran slabovidan, te vidi samo 5 posto na jedno oko. 

 

U izjavi za medije kazao je kako na taj način želi animirati ljude dobre volje te prikupiti sredstva koja će uložiti za nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditetom u Kragujevcu.

 

Goran nije krio svoje oduševljenje, te je iznenađen što je jutros došlo mnogo Jablaničana da ga isprate, kroz suze je zahvalio svima koji su poranili da ga pozdrave i isprate.

 

``Osjećam se fantastično. Mostar je grad mojih prijatelja i grad u koji uvijek rado dolazim. Ovo je vrhunac svega što mogu da doživim``, kazao je Nikolić.

 

Istaknuo je kako su njegovi motivi, prije svega humanitarni i sportski.

 

``Guinnesova knjiga svjetskih rekorda je samo magnet za pažnju javnosti i medija preko kojih želim poslati poruku kako bih predstavio regionalni centar za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Kad kažem regionalni ne mislim samo na Kragujevac već na region Balkana i nadam se da ću ovim poduhvatom dati skroman doprinos afirmaciji sportskog potencijala osoba sa invaliditetom, prije svega slijepih i slabovidnih invalida, i da ću na ovaj način pozvati prijatelje iz regiona te dati skroman doprinos pregograničnoj regionalnoj saradnji``, istaknuo je Nikolić.

 

Dodao je kako sa Mostarom ima odličnu saradnju.

 

``Ambasada BiH je saopštila kako je najveća razmjena ljudskih resursa između Srbije i BiH, upravo na relaciji Kragujevac-Mostar, zahvaljujući već prepoznatljivom, tradicionalnom biciklističkom maratonu Kragujevac-Mostar``, dodao je Nikolić.

 

Adi Palić, profesor dr. nauke iz oblasti sporta, Univerziteta „Džemal Bijedić``, kazao je u izjavi za medije kako su se na poziv i obavještenje Sportskog saveza da se radi o obaranju Guinnesovog rekorda, odlučili dati podršku Goranu Nikoliću.

 

``Deset studenta dobrovljno se prijavilo i odlučilo da istrče cijelu etapu sa Goranom, zavisno o njihovim mogućnostima. Prvi put, kada sam čuo da trči 42 kilometra, nisam imao predstavu šta to znači dok nisam i sam probao. Savjetovao bih da ljudi samo pokušaju to, i tek tada će moći shvatiti i imati respekt prema ovome što radi Goran. To su ekstremna izlaganja organizma ogromnom intezitetu, sa smanjenim odmorom, jer on nema dovoljno sati oporavka, tako da su to jako velika opterećenja``, kazao je Palić u izjavi za medije.

 

Izvor: klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.