x

HLADAN ATLANTIK, TOPLO I VRLO TOPLO SREDOZEMNO MORE: Šta nam se to sada sprema!?

Zbog visokih temperatura zraka (od 32 do 37 stepeni Celzijusa) Federalni hidrometeorološki zavod BiH je do 8. avgusta 2015. godine izdao upozorenje za narandžasti meteoalarm za područje cijele BiH. Upozorenje važi za period od 12:00 do 17:00 sati.

Narandžasti meteoalarm predstavlja neuobičajene vremenske prilike s mogućim štetama i ljudskim žrtvama, zbog čega se preporučuje oprez, redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima te svjesnost o mogućim rizicima.

 

U pogledu biometeorološke prognoze prijepodnevni sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana bit će znatno toplije od prosjeka. Izraženiji osjet sparine mogao bi kod osjetljivih osoba izazvati reakcije u vidu glavobolje i malaksalosti. Hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati aktivnosti. Vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je neophodno izbjegavati duže boravke na suncu. – prenosi RTV Slon Tuzla.

 

No na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, imaju neke zanimljive podatke za ljeto i jesen 2015!? Tekst prenosimo u cijelosti:

 

Konačno uživamo u pravome ljetu, pogotovo je to pokazao mjesec srpanj ( jul ), do sada su najviše temperature izmjerene nad Sredozemljem, jugozapadom Europom te većim dijelom jugoistoka Europe.

 

Sljedećih dana novi val ljetnih vrućina zahvatiti će i srednju te istočnu Europu. Međutim do sada dobar dio sjevera, zapada, sjeverozapada, sjeveroistoka i istoka Europe kao i veliki dio Sibira imao je ispodprosječne temperature zraka uz vrlo nestabilno vrijeme.

 

Ljeta će još biti u našoj regiji, ali ne onako dugo i ne onako vruće kao mjesec srpanj ( jul ).

Ni ovo ljeto nije prošlo bez grmljavinskih nepogoda u regiji i očekivanih nestabilnosti, osobito je promjenjiv bio drugi dio 6. mjeseca, zatim sam početak srpnja ( jula ) i ponovno sam kraj srpnja ( jula ) te početak kolovoza ( augusta ).

 

Uz ovakvu nestabilnu atmosferu kakva je zabilježena proteklih dana u regiji lokalno se stvorili jaki olujni sistemi koji su donijeli lokalno izraženo olujno nevrijeme, nažalost i uz ljudske žrtve u Makedoniji.

 

Ne nije ovo ništa neobično niti ima ikakve veze s globalnim zagrijavanjem što regionalni državni meteo zavodi uporno tvrde, ali ima veze sa konvektivnim i frontalnim nepogodama.

 

Dolaskom hladna zraka nad zagrijanu i vlažnu podlogu stvaraju se osobito tokom ljeta izražene grmljavinske nepogode koje mogu donijeti velike štete nažalost i ljudske žrtve.

 

Uvijek je ljeti bilo nepogoda i uvijek će biti!!

 

MOGUĆI SCENARIJI VREMENA ZBOG HLADNOG ATLANTIKA I VRLO TOPLOG SREDOZEMLJA??

 

Ovakvi temperaturni scenariji Atlantika i Sredozemlja upućuju prvo na pojačanu aktivnost Atlantika veliki dio jeseni mislim čak i prosinac ( decembar ).

 

Očekuje se izrazito jak Islandski minimum ( ciklona ), također veliki dio sjeverne Europe u znaku sniženog tlaka, međutim ono što je ključno jest i nastajanje anticiklona nad središnjim Atlantikom.

 

Isto tako prodori frontalnih sustava sa sjevera, sjeveroistoka te sjeverozapada Europe koji sadrže osjetno hladniji zrak mogu vrlo burno reagirati na ovako toplo Sredozemlje, generirajući i jačajući ciklonske aktivnosti koje mogu rezultirati jakim nepogodama i kišama.

 

Ovo se ponajprije odnosi na Francusku, Italiju, Španjolsku, uključujući i naš dio regije, kao i Balkansko te područje jugoistoka Europe.

 

Nedavno, Italijanski meteo zavod upozorava da zbog toplog Sredozemlja ove jeseni i zime prijete jače nepogode s obilnim kišama, ali i snjegovima te jakim vjetrom.

 

Zimi ovisno o kretanju i nastanku ciklona velike probleme mogu zadati i snježne oborine.

Na slici se vide koliko su jaki kontrasti u temperaturama između Atlantika i Sredozemlja, što po meni nije za ignorirati.

 

Dakle uz ciklonsku aktivnost Sredozemlja ove jeseni ali vjerovatno i 12. mjesec, Sredozemlju će prijetiti i obilne kiše te jake nepogode.

 

Ne mora značiti da će baš našu regiju to pogoditi, ali evo naveli smo okvirno Sredozemlje, jugoistok Europe zapad, jugozapad i središnji dio Europe.

 

I za nas opcije naravno postoje za nepogode i jaku kišu, te probleme s bujicama i poplavama.

Dakle veliki dio jeseni dosta aktivan Atlantik čak i 12. mjesec, ali ne brinite zime će biti, ali o njoj još nećemo pričati do 9. mjeseca

 

Najopasnije bi našem slučaju bile jako razvijene ciklone, koje bi u prvom dijelu jeseni nakon nastanka u Sredozemlju krenule nad naše krajeve te se zadržavale tu neko vrijeme ( stacionarno kretanje ).

 

Ovakav scenarij bi zasigurno mogao stvoriti probleme s velikim kišama, vjetrom i lokalnim poplavama.

 

Ukoliko našoj regiji bude prijetila bilo kakva vrsta nepogoda, mi smo spremni i neće nas vjerujte ništa iznenaditi, upozorenja će se izdavati na vrijeme.

 

Nema dizanja panike ovo su samo pretpostavke i okvirno što bi se moglo događati u našoj regiji i okolici, Italija npr. ima najveći rizik za probleme s poplavama za sada.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.