Lonci i poklopci na OBN TV: IDEJA NA NEDJELJNI RUČAK

23.12.2014 10:00
lonci-i-poklopci-na-obn-tv-ideja-na-nedjeljni-rucak-1

Prohladno vrijeme, ugodna kućna atmosfera i šta vam fali...? Možda super ideja za nedjeljno porodični ručak!? Ako ste i vi jedna od onih osoba koje porodično okupljanje ne mogu zamisliti bez ugodnog objeda  onda je za vas odlična ideja da budete uz program OBN TV u nedjelju 23.12.2014. u 12 sati kada je na programu još jedno izdanje popularnog kulinarskog show-a  „Lonci i poklopci“ OBN TV. Vjeko Kramer nam  i ove nedjelje suprema ukusna i zdrava jela čija priprema ne iziskuje puno vremena.

PITA OD KRUŠAKA I ŠUMSKOG VOĆA

 

200 g maslaca

100 g šećera

2 jajeta

200 g oštrog brašna

150 g glatkog brašna

mahuna vanilije

prašak za pecivo

malo soli

3 kruške

250 g šumskog voća

50 g šećera u prahu

 

Pomješajte prvo meko i glatko brašno, šećer, malo soli, sjemenke iz mahune vanilije te prašak za pecivo. Zatim dodajte jaja i na listiće nasječen hladan maslac. Tijesto treba biti mrvasto. Dvije trećine tijesta rasporedite na dno tepsije koju ste prethodno premazali maslacem.

Po tijestu rasporedite očišćene, oguljene, na kockice isječene kruške i šumsko voće. Preostalo mrvasto tijesto pospite po voću i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒC oko 25 minuta do pola sata dok  gornji sloj tijesta ne postane zlatno smeđ. Kolač možete poslužiti topao ili ohlađen posut šećerom u prahu.

 

PRINCEZ KRAFNE S KOKOSOVIM NADJEVOM

 

20-ak princez krafni

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

3 žumanjka

1 mahuna vanilije

200 g šećera

1 kašika gustina

100 g kokosovog brašna

100 g čokolade za kuhanje

1 kašika maslaca

 

Stavite 9dl mlika da prokuha. Za to vrijeme pomješajte sadržaj 3 vrećice pudinga od vanilije sa 1 dl mlijeka, 3 žumanjka i 1 žlicom gustina te 200 g šećera. Tom smjesom zgusnite mlijeko i prilikom mješanja umješajte 100 g kokosovog brašna. Kremu ohladite pa ju ohlađenu stavite u dresir vrećicu i pomoću nje punite princez krafne. Čokoladu otopite na pari u maslacu i njome prelijte princez krafne.

 

PUNJENI KRUMPIRI

 

4 velika krumpira

½ kg janjećeg pečenja

4 kuhana jajeta

100 g zelenih maslina

100 g crnih maslina

1 crvena paprika

1 crveni luk

1 kašika majoneze

1 kašik senfa

peršinov list

limunov sok

sol i papar

jogurt

kopar

češnjak

zelena salata

paradajz

 

Krumpire skuhati u slanoj vodi na laganoj vatri tako da se ne raspadnu. Ohladiti ih i presjeći po pola. Iz svake polovine krumpira probati žlicom izvaditi što više kuhane sredine tako da dobijemo lađice koje ćemo poslije puniti salatom od janjetine.

 

Salatu pravimo tako što pečenu janjetinu isjecemo na sitne kockice, dodamo joj kuhana jaja sječena na kockice kao i crveni luk i crvenu papriku te usitnjene crne i zelene masline. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom, majonezom i senfom. Preljev za krumpire punjene salatom od janjetine napravimo tako što pomješamo jogurt, kopar i usitnjeni češnjak, začinimo solju i paprom. Krumpire poslužimo na podlozi od zelene salate, kuhane sredine krumpira i paradajza preliven jogurt preljevom.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.