Lonci i poklopci na OBN TV

26.10.2014 10:00
lonci-i-poklopci-na-obn-tv-main

I ove nedjelje 26.10.2014. u programu OBN TV od 12 sati možete pratiti popularni kulinarski show „Lonci i poklopci“ koji vodi najšarmantniji tv kuhar u Bosni i Hercegovini Vjeko Kramer. Kako je nedjelja dan kada većina nas odmara i vrijeme provodi u krugu porodice posebnu čar ima i nedjeljni ručak. Sigurno ćete u ovosedmičnim Vjekinim receptima pronaći nešto što ćete pripremiti za sebe i svoje najdraže. Započet će pripremom torte od tikve, nakon čega slijedi priprema graniranog poriluka. Uz to Vjeko će pokazati kako pripremiti i sataraš sa kuhanim jajima, te za kraj i pileću salatu.

TORTA OD TIKVE 

 

300 g pečene tikve

1 l slatkog vrhnja

100 g meda

vanili šećer

biskvit za tortu

1 dl soka tikve

rum  

cimet

 

Tikvu isjeći na kriške, očistiti od sjemenki, staviti u tepsiju sa malo vode pa ispeći u pećnici na oko 200C 40-ak minuta. Kada omekša izvaditi iz pećnice, ohladiti pa odvojiti pečeno meso od kore, te ga  izmiksati štapnim mikserom. Umutiti ½ l slatkog vrhnja, dodati mu med, izgnječenu pečenu tikvu, cimet i vanili šećer. Bisvit poprskati sokom svježe tikve i rumom pa premazati kremom od tikve i to ponoviti onoliko puta koliko biskvita imamo. Tortu dekoriramo bijelim tučenim slatkim vrhnjem.

 

GRATINIRANI PORILUK

 

100 g suhog mesa

maslac

4 poriluka

8 kuhanih jaja

papar 

Vegeta 

 

100 g brašna

mlijeko

maslac

250 g ribanog sira

 

Na malo ulja popržiti suho meso i dodati na kolutiće sječeni poriluk pa pirjati 5 min i začiniti paprom i vegetom. Kada omekša rasporediti na dno tepsije pa na njega poredati kuhana jaja sječena na ploške. Napraviti bešamel i u njega umješati pola ribanog sira.

 

Bešamel preliti preko poriluka i posuti ostatkom ribanog sira te peći u prethodno zagrijanoj pečnici na 200 stupnjeva oko 15 min.

 

SATARAŠ SA KUHANIIM JAJIMA 

 

2 crvena luka

2-3 crvene paprike

2-3 zelene paprike

1 feferon

3 -4 češnja češnjaka

2 paradajza

½ l soka od paradajza

4 kuhana jajeta

maslinovo ulje

sol i papar

sitno sjeckani peršunov list

 

Svo pvrće očistiti i nasjeći na trakice. Na maslinovom ulju popržiti crveni luk zatim dodati paprike, feferone i paradajz. Začiniti češnjakom,solju i paprom te pirjati dok tekućina ne ispari, a povrće ne omekšaa pa zalijemo sokom od paradajza. Satarašu tada dodati oguljena tvrdo kuhana jaja i na laganoj vatri pirjati još par minuta. Prilikom posluživanja posuti sitno sjeckanim peršunovim listom.

 

PILEĆA SALATA

 

½ kg kuhane piletine

400 g tjestanine 

100 g šampinjona

1 mrkva

1 paprika

1 jabuka

1 limun

sol i papar

100 g majoneze

 

Kuhanu piletinu ohladiti, odvojiti od kožice i kostiju i nasjeckati na kockice. Jabuku oguliti pa kao i šampinjone isjeckati na tanke listiće. Svježu mrkvu i papriku nasjeckati na kockice. Sve sastojke pomješati, posuti limunovim sokom i začiniti solju i paprom pa ostaviti da se okusi prožmu. Za to vrijeme u slanoj vodi skuhati tjesteninu pazeći da bude aldente, kuhanu isprati u hladnoj vodi i ocjediti. Pomješati kuhanu tjesteninu i mješavinu s piletinom, povezati majonezom i prema potrebi dodatno zakiseliti limunovim sokom. Možete ju jesti odmah ili poslužiti ohlađenu.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.