x

Maja Milinković Simonelli osvaja Lisabon !

Nakon što je snimila prvi fado u BiH pod nazivom `Tudo isto e fado` i nakon niza uspješnih koncerata Fado muzike održanih ove godine u Sarajevu, naša mlada pjevačica Maja Milinković Simonelli je bila u petnaestodnevnoj posjeti Portugalu. Maja se odlučila posjetiti glavni grad Portugala Lisabon, gdje je kako kaže otišla da “pronađe svoj Fado“. Poznato je da je Lisabon mjesto rođenja Fado muzike i mjesto gdje Fado i dalje “živi“ svaki dan, gdje se svakodnevno svira i pjeva u mnogobrojnim  popularnim Casas do Fado (Fado kućama).

- ``U Lisabonu su bili oduševljeni samnom i sa mojim fadom, a posebno činjenicom da sam došla čak iz Sarajeva da se bolje upoznam sa Fadom``, kaže Maja 
 
-``Impresionirana sam Majinom strašću za Fadom i njenom hrabrošću da dođe ovdje,  slijedi svoj san i pokuša nešto novo,  pogotovo nakon što sam vidjela da je u Bosni i Hercegovini veoma poznata ličnost. To je za nas velika čast. Također sam impresionirana Majinim pjevanjem i izgovaranjem riječi, jer se skoro uopće ne osjeti da je stranac. Sigurno je da se treba vratiti u Portugal jer se za nju ovdje otvaraju mnoga vrata``, -rekla je Ana Roque mlada fadistkinja u razgovoru sa Anom Lovaković, novinarkom koja je pratila našu Maju na ovom putovanju.

Nakon što je pjevala u nekoliko Fado kuća u čuvenim kvartovima Lisabona- Bairo Alto i Alfama, koji su kolijevka fado muzike, Maja je pozvana kao specijalni gost u popularnu kuću ``Tasca do Chico/Taška do Šiko`` na proslavu godišnjice braka Marizinog menadžera i njegove supruge, gdje je u duetu sa Marizom, trenutno najpopularnijom zvijezdom Fado muzike, pjevala poznati fado “Loucura”.
 
- ``Prvo sam mislila da je neka šala, ali ubrzo sam se uvjerila da nije. Za mene je bila velika čast pjevati sa tako velikom divom kao sto je Mariza. Imala sam veliku tremu i srce mi je lupalo kao da prvi put u životu pjevam``, rekla je Maja nakon nastupa u ``Tasca do Chico``, kultnom fado mjestu koje je nezaobilazna stanica za sve one koji žele doživjeti istinski Lisabon i pronaći pravi fado.
 
- ``Mariza rijetko pjeva sa  drugim fadistima. To što je pjevala sa Majom je velika stvar i zaista nešto znači. Maja može biti ponosna, jer je njen dolazak ovdje kod nas bio pravo iznenađenje i otkriće. Očekujemo njen skori povratak``,  rekao je Frrancisko Guerrairo Tenazinh ,dobar poznavalac fada i starosjedilac u Bairo Alto i Alfami, u razgovovoru sa Anom Lovaković.
 
ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.