Ne propustite: Koncert klavirskog tria

30.03.2017 17:30
ne-propustite-koncert-klavirskog-tria-main

Kad: 30.03.2017. u 19:30

Gdje: Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Sarajevo, BiH

 

Koncertna sezona 2016/2017. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu 30. marta 2017. godine organizira koncert Klavirskog tria na kome će se se pred publikom Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 sati predstaviti afirmirane profesorice Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu YeonJu Jeong (violina), Belma Alić (violončelo) i Azra Medić (klavir).

Program čine Klavirski trio za klavir, violinu i violončelo, br. 1, op. 49, d mol F. Mendelssohna te Klavirski trio za violinu, violončelo i klavir, br. 2, op. 67, e mol D. Šostakoviča, koji predstavljaju istinske dragulje na polju kamerne muzike 19. i prve polovine 20. stoljeća. U prilog kvaliteta muzičkog događaja svakako govore i impresivne biografije umjetnica iz kojih se isčitava da muzika doista jeste njihovo životno opredjeljenje.

 

YeonJu Jeong, koju su mediji opisali kao „violinisticu koja posjeduje dubinu izraza i sposobnost stvaranja jedinstvenih i dubokih zvučnih boja”, doktorsku titulu iz muzičke umjetnosti dobila je na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi gdje je, u klasi profesora Sergeja Kravčenka ostvarila svoje umjetničke potencijale. Nastupala je u Rusiji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Violončelistica Belma Alić visoko obrazovanje stekla je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2016. god. doktorira na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. stoljeća u istoj klasi. Svirala je sa istaknutim muzičarima kao što su Edin Karamazov, Merima Ključo, William Conway, Nigel Osborne, Rade Šerbedžija, Vanessa Redgrave, i dr. Trenutno djeluje kao docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

 

Pijanistica Azra Medić usavršavala se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice, a poslijediplomski studij završila je na Muzičkoj akademiji u njemačkom Kasselu u klasi prof. Ivana Urvalova 2010. godine. Napredni poslijediplomski studij na Muzičkoj akademiji u Freiburgu završila je 2012. godine u klasi prof. Elze Kolodin. Dobitnica je više prvih i specijalnih nagrada na Federalnim takmičenjima. Ostvarila je značajan uspjeh na mnogim međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Azra Medić djeluje kao docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

 

Ulaz na koncert je besplatan! Dobrodošli!


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.