x

Nećete vjerovati kakav je put pred braćom Arminom i Harisom iz Sarajeva!

Dva brata iz Sarajeva, Armin i Haris Alikadić, odlučili su se na jedan sasvim neobičan i za naše uslove prilično skup, ali humanitarni projekat. Armin i Haris su odlučili da u učestvuju na takmičenju „4L Trophy“, sportsko-humanitarnom projektu u kojem svi učesnici voze legendarni 4L Renault. Organizatori ove humanitarne trke za djecu Maroka su francuska organizacija Desertours i partner UN-ov UNICEF.

Ovo takmičenje je inspirisano reli utrkom Pariz-Dakar, a učesnici će voziti od francuskog grada Biarritz-a, koji se nalazi u blizini Bordeauxa, preko Španije, Gibraltara i marokanskih pustinja do krajnje tačke grada Marakeša.

 

U ovoj utrci, koja je prvi put organizovana 1998. godine sa samo tri automobila, za ovogodišnji 18-ti reli se prijavilo oko 4000 studenata sa 2000 4L Renaulta. Po prvi put će Bosna i Hercegovina, ali i Balkan imati svog predstavnika. Naši učesnici kažu da im je pored putovanja i humanitarnog karaktera projekta, najveća satisfakcija činjenica da će nositi zastavu svoje zemlje kroz 12 zemalja na putu dugom 10 000 kilometara.

 

Dalje kažu da našoj zemlji treba što više pozitivnih priča i zdravih projekata. Otkako su odlučili da se prijave za 4L Trophy 2015, idući korak im je bio prikupljanje sredstava, što je bio vjerovatno i najzahtjevniji zadatak za njih, s obzirom da je budžet koji im je potreban izuzetno visok (oko 9.600 eura, od čega je samo participacija 3.200 eura, automibil I njegovo priprema oko 2.000 itd.)

 

„Cilj je pomoći djeci Maroka. Takmičari u 2000 automobila nose po stotinu kilograma humanitarnog materijala koji se direktno uručuje djeci u Maroku. S druge strane, UNICEF će dobiti 70 posto novca od participacije, a od toga će se graditi infrastruktura u Maroku“, rekao je Haris za Eksluziva.ba portal.

 

Ideju za učešće Haris je dobio tokom boravka u Latviji gdje je upoznao Francuze koji su mu predložili učešće na „4L Trophyju“.

 

Samo učešće u ovoj utrci braća su morala platiti 3200 eura, a o tome kako su došli do novca i automobila govorili su za naš portal.

 

- ``Učešće na ovom projektu mi je predložio moj mlađi brat Haris, koji je i sam bio dosta skeptičan s obzirom na stanje u našoj zemlji i brigu kako ćemo doći do potrebnog novca. Nakon par razgovora i nakon što smo uvidjeli sve prednosti ovog projekta ipak smo odlučili da se prijavimo i od svog novca uplatimo predparticipaciju koja iznosi 400 eura. S obzirom da Haris studira u Izmiru, odlučio je da pošalje naš dopis i projekat na par adresa. Na naše zadovoljstvo dobili smo pozitivan odgovor sa njegovog ``Izmir University`` koji nas je podržao sa značajnim sredstvima i značajno nas motivirao da nastavimo sa našim projektom. ``Izmir University`` je tako postao glavni partner našeg 4L tima Passenger’s. Nakon toga smo nastavili tražiti partnere u Bosni i Hercegovini``. 

 

Riječ je o izuzetno zahtjevnom i dugom putovanju. Braća će morati preći preko 9000 kilometara, a većinu puta će voziti Armin.

 

Braća Alikadić će početkom drugog mjeseca tačnije 05.02. krenuti za Francusku, odakle će 18. februara početi utrku.

 

Na kraju razgovora Armin je iskoristio priliku da se zahvali sponzorima koji su od samog starta podržali ovaj projekat. U prvom redu tu je Univerzitet u Izmiru, Bosnian Kingdom, Guma M, Franch, Vimes, Samas, te medijski partneri Hayat, RSG i Radio Antena Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo Kulture i Sporta FBiH, Ministarstvo Nauke i Obrazovanja FBiH, te Eksluziva.ba.

 

Braći je potrebno još 4000 KM kako bi bili spremni za polazak između 5.-7. februara, te ovim putem naš portal poziva sve one koji žele da budu partneri ovog projekta i da njihov brend osvane na njihovom automobilu, da ih kontaktiraju preko Facebook stranice: 

- https://www.facebook.com/teampassengers675

ili na email: [email protected]

 

Uskoro očekujte i upoznavanje sa našom ekipom na jednoj od lokacija u Sarajevu, o ćemu ćete biti naknadno informisani na našem portalu.

 

Budite dio pozitivne priče BiH.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.