x

Ovo treba da jedete kada imate gripu!

Dobar izbor hrane može značajno ublažiti simptome gripa i ubrzati oporavak.

Kada se tijelo danima, pa i nedjeljama bori protiv virusa gripa, hrana postaje izuzetno važna. Tielu morate obezbijediti adekvatnu količinu vitamina i minerala kako bi moglo da pobijedi virus gripa.

 

Dobro nahranjen imunitet će se bolje odbraniti od infekcije. Jednom kada se oporavite od gripa, obratite veću pažnju na svoju ishranu. Ne zaboravite na važnost spavanja jer neispavano tijelo nije snažno tijelo.

 

Važnost nutritivnih materija

 

Nutritivne materije su posebni jedinjenja u hrani koji su neophodni za obnovu, rast i zdravlje tijela. Nutritivne materije su vitamini, minerali, aminokiseline, esencijalne masne kisjeline i voda. Nutritivne materije su takođe i izvori kalorija - ugljeni hidrati, proteini i masti. Neke nutritivne materije tijelo proizvodi samo, a neke je potrebno unositi putem ishrane.

 

Koja hrana se bori protiv infekcije?

 

Bez obzira na to da li ste bolesni ili ne, proteini su vašem tijelu neophodni jer ga održavaju jakim. Proteini pomažu tijelu da izgradi i zadrži otpor prema štetnim jedinjenjima. Nemasno meso, ćuretina, riba, mahunarke, mliječni proizvodi, jaja, orasi i sjemenke su odličan izvor proteina.

 

Stručnjaci dnevno preporučuju 50 g proteina. Trudnicama i dojiljama treba više. Konzumacijom hrane bogate proteinima, takođe unosimo važne nutritivne materije kao što su vitamin B6 i B12, a oni su važni za jak imuni sistem.

 

Vitamin B6 pronalazimo u velikom broju namirnica, uključujući ćuretinu, pasulj, krompir, spanać i obogaćene pahuljice. Meso, jaja i riba sadrže vitamin B12, važan dio jakog imunog sistema.

 

Minerali, kao što su selen i cink, takođe ojačavaju imuni sistem. Njih pronalazimo u namirnicama kao što su pasulj, orašasti plodovi, meso i živinu.

 

Da li flavonoidi mogu da ojačaju imunitet?

 

Flavonoidi sadrže oko 4000 jedinjenja koji voću i cvijeću daju različitu boju. Istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu da ojačaju imunološki sistem. U najvećoj količini ih pronalazimo u grejpu, pomorandži, limunu i limeti.

 

Koju hranu treba jesti i izbjegavati ako vam je disajni sistem zapušen?

 

Kod nekih ljudi mliječni proizvodi mogu povećati stvaranje sluzi. Ako ste primijetili da je to slučaj kod vas, svakako izbjegavajte unos mliječnih proizvoda u narednih nekoliko dana. Mliječni proizvodi mogu pogoršati mučninu i podstaći povraćanje.

 

Sok od pomorandže je odličan izvor vitamina C, jača imunitet i ubrzava oporavak. Sok od pomorandže je nešto bolji izbor od same pomorandže jer će tijelo brže apsorbovati hranljive materije.

 

Ovo treba da jedete kada imate grip

 

Koliko je kod gripa djelotvorna pileća supa?

 

Pileća supa je odlična za ublažavanje simptoma gripa. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da pileća supa ima protivupalno djelovanje i ublažava začepljenost respiratornog sistema.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.