Sajam poljoprivrednih proizvoda

09.06.2017 07:00
sajam-poljoprivrednih-proizvoda-main

Kad: 09. i 10. juna 2017. od 09:00

Gdje: Ravno, BiH

 

U okviru projekta ``AGROBIZNIS - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji`` 09. i 10. juna  2017. u Ravnom, BiH, biti će  održan dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda pod nazivom ``Plodovi krša``. 

Kao i prošle godine u Dubrovniku, kada je 17. i 18. rujna održan sajam  pod nazivom ``Plodovi polja na rubu grada``, i ove godine će projektni tim iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske okupiti poljoprivredne proizvođače iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i susjednih zajednica koji će zajedno prodavati svoje proizvode.

 

Sajam će biti održan u dvorištu ispred  Lovačkog doma udruženja ``Lisac`` u Ravnom, a projektni tim poziva sve zainteresirane proizvođače da sudjeluju u ovom događaju.

 

Radno vrijeme sajma biti će od 09.00 – 18.00  sati oba dana, a organizator najavljuje i nastupe klape ``Sunce``  u petak, 09. i grupe ``Kaše`` dan kasnije.

 

Područje na kojem se implementira ovaj projekt pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj i to je svjetski poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede.

 

S druge strane, projekt se implementira i u poljoprivredom području Hercegovine, susjedne regije u BiH, gdje se posebno ističe  Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu te će podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanju ekonomskih odnosa između regija omogućiti da se ovi problemi ublaže.

 

Ovaj sajam jedna je od aktivnosti projekta ``AGROBIZNIS - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji`` kojeg financira Europska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

 

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura,  a period implementacije je dvije godine. U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije,  Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. 

 

U Bosni i Hercegovini nositelj projekta je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.