x

Audijeva nova tvornica u Meksiku iz koje Q5 kreće u napad!

Upravo predstavljena druga generacija Audijevog kompaktnog SUV-a Q5 kreće u prodaju već početkom sljedeće godine, a kako bi osigurao da tržište ne ostane gladno još jednog primjerka iz ove klase vozila, Audi je otvorio novu tvornicu. Nove će Q5-ice dolaziti s oznakom „made in Mexico“.

Kada proizvođač automobila poput Audija predstavi model poput Q5, nikome nije potrebna kristalna kugla da dođe do zaključka o njegovoj blistavoj budućnosti. Prodavat će se, to je sigurno, a prodavao se i prethodni model i to u više od 1,6 milijuna primjeraka koji su uspješno pronašli svoje vlasnike. Nova tvornica u Meksiku pobrinut će se da nigdje ne zapne pri opskrbi globalnog tržišta, a brojke kojima Audi opisuje njezin očekivani rad izgledaju ovako: 150 tisuća proizvedenih automobila godišnje i 4200 novih radnih mjesta. E da, i 1,1 milijarda američkih dolara koliko iznose početna ulaganja.

 

Veliki je dio sredstava uložen u razvoj inteligentnih rješenja koja ovu tvornicu u gradu San José Chiapa u saveznoj državi Puebla čine jednom od najnaprednijih na američkom kontinentu, pa se iz Audija hvale primjerice podatkom da se za njen rad uopće ne koristi svježa voda. Prva je to Audijeva tvornica izvan europskog kontinenta namijenjena proizvodnji automobila za globalno tržište, a otvorena je suradnja sa stotinjak dobavljača dijelova diljem Meksika. Izgrađena je u fenomenalno kratkom vremenskom periodu od samo tri i pol godine.

 

Uz električnu izvedbu koja je najavljena za neko vrijeme u bliskoj budućnosti, Audi će u Meksiku proizvoditi ostatak game Q5, kompaktnog SUV-a koji je u novoj generaciji temeljen na modularnoj MLB platformi, dijeljenoj s modelima poput A4. Za pohvalu je masa manja za do čak 90 kilograma u usporedbi s prethodnom generacijom, od koje se razlikuje i činjenicom da će po prvi puta biti dostupan s prednjim pogonom. Ponudu motora činit će jedan benzinac i četiri dizelska agregata, a što se tiče prijenosnog sustava najavljeni su 6-stupanjski ručni mjenjači i S tronic sustavi sa sedam stupnjeva.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.