x

Čudo na grobu ubijenog djeteta! (FOTO)

Manastir Nimnik, u hrastovoj šumi sela Kurjače, mjesto je na koje dolaze po iscjeljenje hiljade ljudi godišnje i mjesto sa koga su mnoge nerotkinje ponijele nadu, a malo potom saznale da su u blagoslovenom stanju. Manastir se nalazi između Požarevca i Velikog Gradišta. Vrijeme nastanka Nimnika datira oko 1389. godine, odnosno Kosovskog boja.

Historija ovog mjesta praktično počinje tužnim predanjem o djevojčici koja je zaklana zbog vjere i hrabrosti.

 

Djevojčica se zvala Nikolina i imala je samo 12 godina kada su naišli Turci i priprijetili joj da im pokaže put za manastir, sakriven u šumi. Djevojčica je odgovorila na vlaškom “nišću nimnik”, što znači ne znam ništa. Ni jedna prijetnja nije pomogla, za nju su jača bila obećanja data majci, da neće odati manastir skriven u šumi. Turci su zaklali dijete. Po odgovoru male svetice manastir je i dobio ime – Nimnik.

 

Prema drugom predanju, dijete su presreli hajduci. Djevojčica je među njima prepoznala svog kuma, a hajduci su je ubili po kumovom naređenju i prebacili preko jednog drveta. Rođaci su uveče krenuli da traže djevojčicu po šumi, u daljini su ugledali svjetlost, a kada su se približili vidjeli su da je to plamen iz tijela djevojčice.

 

Natovarili su tijelo na kola, ali volovi su htjeli da idu samo ka manastiru. Dijete su sahranili kod manastira, koji je po Nikolininim riječima dobio naziv Nimnik.

 

Od tada se na grobu djeteta dešavaju čuda. Kasnije je kum djevojčice, koji je predvodio hajduke, u znak pokajanja podigao kapelu u krugu manastira, a njeni posmrtni ostaci su prenijeti u nju. Skromna kapelica renovirana poslije dolaska igumanije Jefrosinije na čelo manastira.

 

U dvorištu manastira su dvije kapele. Jedna se zove Svetinja i to je kapela napravljena na grobu žrtvovane djevojčice. Druga je posvećena Pokrov Presvete Bogorodice. Ova dva mjesta o svakom prazniku posjećuje mnogo onih koji ovde traže sebi lijek.

 

- Desetak parova iz okolnih sela zahvaljujući manastirskoj svetinji, grobu svete Nikoline, dobilo je nasljednike. Mladi bračni parovi bez djece treba da odslušaju večernju molitvu i da prenoće kraj svetinje, groba djevojčice – priča Žika iz sela Kurjače.

 

Monahinje u ovom manastiru se na pitanje o čudesnim iscjeljenjima samo smješkaju, kažu da kada bi sva čuda zapisivale trebalo bi im bar oko hiljadu strana papira.

 

- Eto neki dan došla nam je doktorka iz Niša. Plače i priča o svom snu, da hoda ulicom i vidi narod kako stoji u nekakvom redu. Priđe i pita ih šta to čekaju, a oni joj kažu da čekaju da se upišu za put u manastir Nimnik. Žena se probudila ujutru, a ubrzo zatim joj je majka javila da se zdravstveno stanje njenog oca pogoršalo i da mora na hitnu operaciju. Ta žena se istog dana spakovala i iz Niša uputila kod nas. Ovdje se molila za očevo zdravlje i stvarno upisala, da se za njenu porodicu mi ovdje molimo – priča jedna od monahinja.

 

One dodaju da nije rijedak slučaj da u Nimnik namjernike dovede san u kome se pojavljuje djevojčica i poziva ih na mjesto gdje će iscijeliti svoju muku i bol.

 

To je Nikolina pred čijim se grobom ovdje mnogi mole. Najbolji savjet svakome ko ne zna kako dalje, kako se liječiti, kako dobiti dijete daće na desetine posjetilaca manastira o svakom prazniku. Puno je onih koji ovde po ko zna koji put dođu da se zahvale maloj svetiteljki i mučenici.

 

Kraj manastira se nalazi izvor koji je nazvan Nikolinin. Kažu u okolnim selima da je ovo sveta voda koja ima ljekovite moći. Prema historijskim podacima, stari manastir građen je u doba kneza Lazara, a ktitorstvo se pripisuje vojvodi Ljudini Bogoslavu.

 

Prvi turski popisi ne pominju manastir Nimnik. Tek popis iz treće ili četvrte decenije 16. veka bilježi ovaj manastir. Obnova je započela je 1825. godine, zalaganjem kneza Miloša uz narodnu pomoć. Crkva je posvećena ljetnjem svetom Nikoli, prenos moštiju svetog Nikole.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.