x

Hoće li (konačno) nova Lada Niva?!

Ovo je jedna lijepa vijest o jednoj, jedinoj i neponovljivoj, kraljici šuma, blata, snijega i surovih terena. Ime joj je Lada Niva.

Automobil kojeg ne moramo posebno opisivati. Tko ju je probao, zna da je sposobna za svakakve poslove u svakakvim uvjetima. Moćna i neizdrživa, u proteklih 40 godina nije doživjela skoro pa nikakve značajne promjene. Njena proizvodnja počela je 1977. godine, a 1993. godine motor je povećan na 1,7 litreni s 80 KS. Dvije godine kasnije, predstavljen je model s 5 vrata te motor koji je imaju elektroničko ubrizgavanje goriva od General Motorsa. Popularna Niva ima i svoja pick-up izdanja, a zadnja generacija je predstavljena 2002. godine.

 

Nešto što je dobro ne treba mijenjati, ali 40 godina je zaista ogroman period. Tako napokon misle i u AvtoVAZ-u. Naime, njihov CEO Nicolas Maure je potvrdio da uskoro dolazi nova generacija ovog pravog, istinskog SUV-a.

 

U zadnji par godina smo mogli u nekoliko navrata čuti da bi nasljednik trenutne Lade Nive mogao koristiti većinu toga od Dacie Duster kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Na veliku sreću, nadolazeća generacija neće biti povezana s Dusterom niti na najmanji mogući način.

 

Niva bi tako popunila Ladinu ponudu, uz Vestu te Xray. Naravno, očekuje se u trovratnoj te peterovratnoj izvedbi. O dizajnu  i motorizaciji još nema nikakvih detalja, ali uz ovakvu tehnologiju danas i filozofiju od prošlih generacija, nova Niva bi mogla održati pravu lekciju današnjim tzv. “SUV-ovima.”

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.